DünyaManşet

Beyaz Saray: Teksas’taki kar fırtınasının iklim krizinden olması muhtemel

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde yaşanan kar fırtınası ve milyonlarca kişinin elektriksiz kalması Beyaz Saray ile ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlığını onaylamayan Teksas Valisi Greg Abbott arasındaki anlaşmazlığı derinleştirdi.

ABD’nin en büyük petrol ve doğal gaz üreten eyaletinin valisi, geçtiğimiz ocak ayında eyalet yetkililerine Biden’ın yeni petrol ve doğal gaz kira sözleşmelerini durdurma ve fosil yakıt sübvansiyonlarını kesme çabasına karşı çıkılmasını emretmişti.

‘İklim değişikliğinin gerçek olduğunu gösteriyor’

Eyaleti günler boyunca etkisi altına alan kar fırtınasının ardından açıklama yapan Beyaz Saray iç güvenlik danışmanı Liz Sherwood-Randall, kar fırtınasının Cumhuriyetçilerin küçümsediği iklim değişikliğinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Yaptığı açıklamada “Bu hafta yaşadığımız aşırı hava olayları … bize bir kez daha iklim değişikliğinin gerçek olduğunu ve şu anda gerçekleştiğini ve buna yeterince hazırlıklı olmadığımızı gösteriyor” dedi.

Rüzgar ve güneş enerjisi suçlandı

Eyaletin elektrik şebekesini işleten Teksas ajansı ise elektrik kesintilerinin en büyük sebebinin güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerindeki arızalardan kaynaklandığını öne sürmüştü.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki ise bu raporların yanlış olduğunu belirterek ABD ulusal altyapısının nasıl daha iyi korunacağını ve ileriye dönük dayanıklılığın nasıl sağlanacağını değerlendirmenin kritik olduğunu söyledi.

Üçte ikisinin sebebi doğal gaz sistemi

Çevre avukatı ve Rice Üniversitesi profesörü Jim Blackburn, soğukta kaybedilen elektrik gücünün üçte ikisinin doğal gaz kaynaklarının eksikliğinden ve üçte birinin rüzgar türbini kapanmalarından kaynaklandığını söyledi.

Elektrik kesintilerine karşı bölge sakinlerinin tepkisi büyürken, eleştirmenlerin Teksas’ın enerji alt yapısının kışa hazır hale gelmesini sağlamak için yapılan uyarıların ciddiye alınmaması tepki topladı.

Federal yardım yolda

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Joe Biden’ın Perşembe günü Vali Abbott ile konuştuğu ve federal hükümetin etkilenen kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçeceği sözü verildiği belirtildi.

Biden ayrıca ek federal kurumlara Teksaslılara yardım etmek için atılabilecek acil adımları incelemeleri için talimat vereceğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.