Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı: Koronavirüs aşısında üçüncü doz mutlaka yapılmalı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Haber: Serap Cömertoğlu

*

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Gamze Varol,  Covid-19 aşılarında üçüncü dozun muhakkak olunması gerektiğini belirtti.

Sinovac aşısının koruyucu etkisinin 3-6 aydan sonra azaldığını belirten Varol, Biontech aşısının ise yeni varyantlara karşı koruyuculuğunun daha yüksek olduğunu aktardı.

Sinovac mı Biontech mi?

Türkiye’de uygulanan Sinovac ve Biontech aşıları hakkında da bir karşılaştırma yapan Varol, “Bu dönemde Biontech aşısı gündeme geldi. Acaba hangisini olalım? Sinovac yetkilileri diyor ki; ilk iki dozdan sonra 6 ay içerisinde antikor titresi düşüyor. Varyantlar da var. O yüzden bir hatırlatıcı doz için mutlaka üçüncü Sinovac aşısı olması iyi olur” dedi.

Varol, “Öte yandan da bu varyantlara karşı  koruyuculuk yüzdesinin daha yüksek olduğu bir Biontech seçeneği var. Hangisine karar vereceğimiz aslında bize kalmış” şeklinde konuştu.

İleri yaşta yan etki azalıyor

Biontech aşısı ile  ilgili kamuoyunda  bir takım soru işaretleri olduğunu ve aşının uygulaması sırasında kaygıların yaşandığını belirten Varol, “ İleri yaşlarda Biontech aşısının yan etkilerinin  azaldığını ama koruyuculuğunun değişmediğini söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Shutterstock

‘Üçüncü doz Biontech tercih ediliyor’

Biontech aşısının  delta varyantına karşı koruyuculuğunun daha yüksek olduğuna dair açıklamalar olduğunu hatırlatan Varol, “Bizler de sağlık çalışanı olarak, kendi aramızda yaptığımız değerlendirmelerde bir otoimmün hastalık yok ise kronik hastalık dahi olsa ya da ileri yaş grubu dahi olsa iki doz Sinovac aşısından sonra üçüncü doz Sinovac veya Biontech yapılabileceğini belirtiyoruz. Genelde sağlık çalışanlarına baktığımızda eğer bir otoimmün hastalığı yok ise 3’üncü dozun Biontech olarak tercih edildiğini de gözlemledik” bilgisini paylaştı.

Temel mesajın hatırlatıcı dozların mutlaka olunması, tereddütte  kalınmaması ve aşıların mutlaka tamamlanması olduğunu belirten Tekirdağ Tabip Odası Başkanı, “Toplumsal bağışıklık için hastalık geçirmiş dahi olsak, hastalık geçirdikten 3-6 ay sonra, aşılar tanımlandıysa aşı olmakta tereddütte kalmayalım. Çünkü; dünyanın pek çok ülkesinde hala aşı bulunamazken, ülkemizde iki seçenek aşı var. Bu fırsatı değerlendirmek gereklidir” ifadelerini kullandı.

İki yada üç doz aşı olunmasının da yüzde yüz hastalıktan korumayacağına dikkat çeken Varol, “Üç doz aşı olmamıza rağmen maske mesafe ve hijyen kurallarına da riayet etmemiz gerektiğini, 1 Temmuz’da ki açılmayla  rehavete kapılmamamız gerektiğini bir kez daha iletmek isterim” hatırlatmasında bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.