Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi atıkların geri dönüşümü projesini hayata geçirdi

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, geri dönüştürülebilir atıkları yeniden ekonomiye kazandırırken çevre bilincini yaygınlaştırarak duyarlı vatandaşların da kazanmasını sağlayan Çevreci Mutlu Kart projesi başlattı. Projede geri dönüştürülebilir atık toplayan vatandaşların kartları ile puan kazanarak anlaşmalı noktalarda alışveriş yapabilmeleri sağlanıyor.

Çevreci Mutlu Kartlar ile, evde toplanan geri dönüşüm atıklarıyla kazanılan puanlar kullanılarak anlaşmalı marketler ve Mutlukent çay bahçelerinden alışveriş yapılıyor. Projede her bir geri dönüştürülebilir atık, kilogram üzerinden farklı puanlar kazandırırken, 100 Mutlu Puan 1 Türk Lirası olarak harcanabiliyor.

Evlerde biriken geri dönüştürülebilir atıklar, projeye özel tahsis edilen araçlarla belirli gün ve saatlerde mahallelerde belirlenen noktalardan alınıyor. Geri dönüştürülebilir atıklar, yetkili ekipler tarafından tartılarak atıkları getiren kişilerin kartlarına puan olarak yüklenmek üzere kaydediliyor. Kart sahipleri, kartlarında biriken puanları anlaşmalı marketler ve ilçede yer alan Mutlukent çay bahçelerinde harcayabiliyorlar.

Projeyle ilgili açıklama yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, başlattıkları çalışmayla geri dönüşebilen atıkları toplayarak hem ülke hem de aile bütçesine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Proje ile çevre ve doğayla birlikte atık toplayan duyarlı vatandaşların da kazanacağını vurgulayan Eşkinat,  “Başka bir deyişle çöpe atılmayan kâğıt, plastik, metal, cam gibi ambalaj atıkları hem ekonomiye yeniden kazandırılacak hem de kazandırdığı puanlarla ekmeğe, süte, peynire ya da çocuklar için çikolataya dönüşecek. Daha temiz ve daha mutlu bir dünya için çöpleri doya doya harcayalım” şeklinde konuştu.

“Tüketimi türetmeye dönüştürelim”

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) raporuna göre Türkiye günde 144 ton atık ile Akdeniz’i en çok plastiğe boğan ülke. 2050’ye kadar denizlerdeki plastiğin tonaj miktarının balık miktarından fazla olacağı tahmin ediliyor. Ancak asıl tehdit miktarı rekor seviyelere ulaşan, daha küçük parçalar olan mikroplastikler. Gıda zincirinin bir parçası haline gelen bu parçacıklar, giderek daha fazla sayıda hayvan türü ve insan sağlığını tehdit ediyor. Biyoçözünür olmadığı için çevreye bırakılan plastikler yüzlerce hatta binlerce yıl kalıyor. Dünyada her yıl denizlere atılan 10 ila 20 milyon ton plastik atığın deniz ekosistemlerine verdiği ekonomik zarar ise 13 milyar dolar. Uzmanlar tüketim alışkanlıklarımızı değiştirip “kullan at” kültüründen uzaklaşarak tüketimi türetmeye dönüştürmemiz gerektiğini söylüyor.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR