EkolojiManşet

Tekirdağ Malkara’daki toplu balık ölümleri hakkında inceleme başlatıldı

0
Fotoğraflar: DHA

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde yer alan Çimendere Deresi’nde son iki gündür toplu balık ölümleri yaşanmaya başladı. Bölge halkı ölümlere peynir fabrikasının dereye bıraktığı atıkların neden olduğunu öne sürüyor.

Yapılan ihbar üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri dere suyundan ve ölü balıklardan numune alarak inceleme başlattı.

‘Balıklarımız ölüyor, tarlamızı sulayamıyoruz’

Derede halen binlerce balığın can çekiştiğini söyleyen Çimendere Muhtarı Tolga Güngör DHA’ya yaptığı açıklamada, son yıllarda derenin fabrika atıklarıyla kirlendiğini söyledi.

Güngör, “Biz bu dereden 15 sene önce tarla suluyorduk, balık tutuyorduk. Şimdi balıklarımız ölüyor, tarlalarımızı sulayamıyoruz. 10 yıldır sesimizi yetkililere duyuramıyoruz. İnşallah yetkililer bu sefer sesimizi duyar. Deremiz eski haline döner” dedi.

‘Peynir fabrikası neden oluyor’

Mahallede oturan Fedai Işık ise balık ölümlerine derenin geçtiği güzergah üzerinde bulunan peynir fabrikası atıklarının neden olduğunu öne sürdü. Derenin kirlenmesi nedeniyle besiciler ve çiftçilerin zor durumda kaldığını söyleyen Işık şu ifadeleri kullandı:

Yaklaşık 10 yıldan beri dere bu şekilde akıyor. Sürekli bu derede balıklar ölüyor. Bizler hayvancılık yapıyoruz. Buradan hayvanlarımızı sulayamıyoruz. Tarlamızı sulayamıyoruz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.