EkolojiManşet

Tek kullanımlık plastik mağazası tepki topladı: ‘Bu ne vizyonsuzluk?’

0
Fotoğraf: PAGEV

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye’nin ilk Tek Kullanımlık Ürünler Perakende Zinciri’nin açıldığını duyurdu.

Marketin SEPAR Plastik‘ten Önder Bal tarafından açıldığını duyuran Eroğlu, “Hayatı kolaylaştıran, hijyenik ürünleri uygun şartlarda halkla buluşturan bu zincirin benzerleri için bir örnek olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘Ülkeler yasaklarken Türkiye’de teşvik ediliyor’

Ancak bu paylaşım sosyal medyada büyük tepki topladı. Dünyanın birçok ülkesinde plastik kullanımının azaltılması için çalışmalar yapıldığını dile getiren kullanıcılar, Türkiye’de ise plastik kullanımını artırmak adına çalışmalar yapılmasını eleştirdi.

Alakır Nehri Kardeşliği tarafından yapılan paylaşımda “Şaka gibi. Ama değil. Tek kullanımlık plastik ürünlerin mikroplastik düzeyinde doğaya ve insana olan zararlarından dolayı birçok ülkede yasaklanmışken üretimleri bizde bir ilk olarak sunuluyor ve teşvik ediliyor. Gerçekten inanılır gibi değil” denildi.

‘Tarihin akış yönünün tersine yatırım yapmayın’

“Ufak bir tavsiye: Tarihin akış yönünün tersine yatırım yapmayın” ifadelerini kullanan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı ise “Tüm dünya tek kullanımlık plastikten vazgeçiyor. Bu yakın zamanda bir ayıp olarak anılmaya başlayacak. Türkiye’de yerel yönetimler de bu yönde kararlar alıyor. Tarih böyle akarken paranızı sokağa atmayın” dedi.

‘Plastik canavarı mı görmemiz gerek?’

Yangın ekologu İsmail Bekar ise “Plastiklerin ne kadar büyük bir çevre tehlikesi olduğunu anlamak için devasa bir plastik canavarı falan mı görmemiz gerek?” sorusunu sordu.

Bekar paylaşımında “Hayır çeşitli insan aktivitelerinin doğaya verdiği zararı ancak seller ya da aşırı büyük yangınlar gibi olaylar gördüğümüzde konuşuyoruz da o yüzden sordum” ifadelerini kullandı.

‘Şaka değil, gerçek’

Dr. Memo isimli kullanıcı tarafından yapılan paylaşımda ise “Tüm dünya tek kullanımlık plastiklerden kurtulmanın, tek kullanımlıkları yasaklamanın yollarını ararken; Türk sanayicisi memleketi daha fazla plastik çöpe boğacak icraatların peşinde koşuyor ve bundan iftihar duyuyor. Şaka değil, gerçek!” ifadeleri kullanıldı.

Çevre dostu olduğu iddiası

Mağazanın PAGEV tarafından yapılan tanıtımında ise ürünler “çevre dostu” olarak tanıtılıyor. Metinde “Dünyada önemi artan yeşil ekonomi trendi içinde yer alan tek kullanımlık ürünler, geri dönüştürülebilir özellikleriyle aynı zamanda çevre dostudur” ifadeleri kullanılıyor.

Ayrıca ürünlerin karbon salımını engellediği ve döngüsel ekonomiye katkı sağladığı öne sürülüyor ve “Pandemide talep patlaması yaşayan ve hayatı kolaylaştırdığı için tercih edilen ürünlerin kullanıldıktan sonra geri dönüştürülebilmesi önem taşıyor” deniliyor.

Kısa sürede yüzlerce eleştiri topladı

Kısa sürede 500’ün üzerinde eleştiri alan paylaşıma kullanıcılardan gelen diğer cevaplar ise şu şekilde:

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.