İklim KriziManşet

[Tek Gezegen Zirvesi] Fosil yakıt çağının sonu: Dünya Bankası düğmeye bastı!

0

Tarihi Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın imzalandığı COP21’den 2 yıl sonra, iklim mücadelesi yeniden Paris’e döndü. Fransa Cumhurbaşkanlığı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde dün gerçekleşen Tek Gezegen zirvesi, küresel ekonomiyi yakından ilgilendiren birçok duyuruya sahne oldu. İşte tarihi zirvede alınan kararlar ve öne çıkan haberler:

Dünya Bankası petrol ve gaz finansmanını durduruyor

Dünya Bankası, 2 sene içinde, petrol ve gaz projelerinin finansmanını bırakacağını açıkladı. Tek Gezegen Zirvesi’nde yapılan açıklamaya göre, Dünya Bankası, Paris Anlaşması’nı desteklemek amacı ile 2019 yılı itibari ile petrol ve gaz projelerine maddi kaynak aktarmayacağını ifade etti. Değişiklik, ülkelerin Paris Sözleşmesi taahhütlerini yerine getirmelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlandı. Yatırımların iklim etkisi hakkında daha fazla veri yayınlayacağını ve hareketi hızlandırmak için diğer gruplarla birlikte çalışacağını da belirtti.

AB’den iklim değişikliğiyle mücadeleye 9 milyar Euro destek

AB fonları temiz enerji ve sürdürülebilir şehirler ile tarım üzerine yoğunlaşıyor. Avrupa Komisyonu gelişmekte olan ülkelerdeki sera gazı yayılmasını azaltmak ve iklim değişikliği etkileriyle başa çıkmak için 9 milyar Euro katkıda bulunulacağını açıkladı.

İklim harcamalarını beyan edeceğini açıklayan küresel şirket sayısı 237’e çıktı

Michael Bloomberg ve Finansal İstikrar Kurulu Başkarı Mark Carney,  İklim ile Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD)’ye taahhüt veren şirket sayısının 237’ye ulaştığını açıkladı. Şirketlerin piyasa değeri 6.3 trilyon doları aşıyor. Aynı zamanda taahhüt veren firmalar arasında yatırım yönetimi yapan 150’den fazla finans kurumu da bulunuyor. Bu firmalar, değeri 81.7 trilyon doları aşan varlıkları yönetiyor. Michael Bloomberg tarafından yönetilen ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’nin başkanlığını yaptığı Mali İstikrar Kurulu tarafından kurulan Görev Gücü, şirketlerin yatırımcılara, borç verenlere yardım etmesi için açıklamaları gereken iklimle ilgili bilgilere ilişkin gönüllü öneriler geliştirmek için kuruldu. Görev gücü, şirketlerin iklim ile ilişkili finansal hareketlerini beyan etmelerini sağlayan mekanizmalara uymalarını ve bu bilgiyi kamuoyuna açık hale getirmeleri için çalışmalar yapıyor. TCFD Haziran 2017 yılında açıklanmıştı. Haziran’dan beri TCFD’ye destek veren ve gönüllü beyanda bulunacağını açıklayan şirketlerin sayısı iki katına çıktı.

İklim Eylemi +100 Girişimi (Climate Action 100+ Initiative) başlatıldı

Küresel yatırımcılar, iklim değişikliğini tetikleyen 100 büyük kirletici firmaya karşı yeni bir girişim başlattı. Küresel yatırımcılar, gelecek beş yıl boyunca bu en çok emisyon yapan şirketlerin emisyon azaltımı, kurumsal yönetim, iklim ile ilgili finansal beyanların yapılması konusunda yakın çalışmalar yürütecekler. Girişime destek veren yatırımcılar arasında, Türkiye’de de faaliyet gösteren, AEGON, Aviva, BNP Paribas, HSBC gibi 100’den fazla şirket bulunuyor.

AXA yeşil yatırımını artırdı, kömürden elini iyice çekti

İklim eylemi konusunda lider yatırımcılardan olan AXA Holding, 2015 yılında aldığı yeşil yatırım kararlarını katlayarak revize ettiğini açıkladı. AXA yeşil yatırım hedefini güncelleyerek 4 katına çıkardı. Şirket 2020 yılına kadar 12 milyar Euro yeşil yatırım yapacak. AXA’nın 2020 yeşil yatırım hedefi 3 milyar Euro seviyesindeydi. Henüz 2017 yılı bitmemişken, 3 milyar Euroluk yatırım hedefine ise şimdiden ulaşıldığı da  ifade edildi. AXA 2015 yılında yine  500 milyon Euro’luk yatırımını fosil yakıt şirketlerden çekme kararı almıştı. AXA, bu konuda da hedef yükselterek, 3 milyar Euro yatırımını fosil yakıt şirketlerinden geri çekme kararı aldı. Bunların yanında, açıklamaya göre AXA artık, yeni kömür santrali projelerini sigortalamayacak.

Norveç’in en büyük fonundan 1.3 milyar dolarlık yeni temiz tahvil

Norveç’in en büyük bireysel emeklilik fonu olan Storebrand, temiz ve yeşil enerjiye yaptığı yatırım fonlarını; 1,3 milyar dolarlık yeni bir temiz tahvil programı ile genişlettiğini açıkladı. 68 milyar dolarlık (2016) varlık değeri ile dünyanın da en büyük fonları arasında olan Storebrand, fosil yakıt yatırımları bulunmuyor. Fon, aynı zamanda, 6 trilyon dolara ulaşan yatırım fonlarının fosil yakıtlardan geri çekilmesi hareketinin de önemli temsilcileri arasında bulunuyor.

ING Bank kömürden çıkışını hızlandırdı

Hollanda bankası ING, kömür sektöründe faaliyet gösteren firmalardan yatırımlarını çekmeyi hızlandıracağını açıkladı.  Gelirinin ve varlıklarının yüzde % 10 veya daha fazlasını kömürden elde eden şirketlerden yeni müşteri almayacağını açıklayan ING, aynı zamanda kademeli olarak mevcut müşterilerini de portfölyösinden çıkaracağını açıkladı. Banka, gelirinin ve varlıklarının yüzde % 10 veya daha fazlası kömür sektörü ile ilişkili olan müşterileri ile çalışmayı 2025 yılına kadar tamamen çıkaracak.

OECD’den iki yeni girişim

OECD, ülkelerinin Paris taahhütlerini yerine getirmesine yardımcı olmak amacıyla bugün iki yeni girişim başlattığını açıkladı. Paris Yeşil Bütçeleme İşbirliği, iklim hedeflerini bütçeler ve politikalar içine yerleştiren ülkeleri destekleyecek.  Yeni bir Temiz Enerji Finansmanı ve Yatırım Programı ise , gelişmekte olan ülkelerin temiz teknoloji için yatırım çekmesine yardımcı olacak.

Daha fazla üye kömür terk etme ittifakına katıldı

Kömür gücünü aşamalı olarak atmaya kararlı bir grup ülke, bölge, şehir ve kuruluş olan Powering Past Coal Alliance (Kömür Sonrası Küresel Enerji İttifakı) bugün yeni üyeler ilan etti. Bir ay önce düzenlenen iklim zirvesinde (COP23) Kanada ve Birleşik Krallık tarafından, küresel düzeyde kömürü terk etmeye yönelik çalışmak amacıyla kurulmuştu. İttifak, Tek Gezegen Zirvesi’nde 20 yeni üyenin katılımını duyurdu. İsveç, Letonya ve İsviçre’nin yanı sıra Unilever, Engie, Marks and Spenser gibi yeni şirketler dahil oldu. Böylelikle, Kömür Sonrası Küresel Enerji İttifakı’nın üye sayısı 58’e ulaştı. Kanada ve Birleşik Krallık’ın yanı sıra Fransa, Meksika, Yeni Zelanda ve İtalya ittifaka daha önce katılmıştı.

 

(İklimhaber, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.