ManşetTürkiye

TBMM’ye sunuldu: Askerler, acil durumlarda savcı kararı olmadan yakalanabilecek

0

AKP’li milletvekilleri, Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi‘ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı‘na sundu.

Teklife göre, asker acil durumlarda savcı karar olmadan yakalanabilecek.

Soruşturmalarda yetki değişikliği

TBMM’ye sunulan teklif hayata geçerse, general ve amirallerle ilgili soruşturma iznini Milli Savunma Bakanı, genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları hakkındaki soruşturma iznini ise Cumhurbaşkanı verecek.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları dahil general ve amiraller hakkındaki soruşturmayı da cumhuriyet savcılıkları değil, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yürütecek.

Teklifteki maddeler

Kanun teklifinde yer alan maddeler ise şöyle:

  • Asker kişi suçu işlerken rastlanması veya suçüstü fiilden dolayı kişinin kaçma şüphesi bulunması halinde kişi, amiri, üstü, askeri karakol, nöbetçi, devriye, askeri inzibat ve kolluk görevlisi asker kişiyi yakalama yetkisine sahip olacak.
  • Asker kişiler hakkında soruşturma izni Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilecek. General ve amiraller hakkındaki soruşturma izni ise görev yeri dikkate alınarak ilgisine göre Genelkurmay Başkanının veya ilgili kuvvet komutanının teklifi üzerine ya da re’sen Milli Savunma Bakanı tarafından verilir.
  • Kanunlarda aksi yazılı olmadıkça, bir askeri birlik veya askeri kurum dışında görevlendirilen asker kişiler hakkında soruşturma izni, bu görevlerinin devamı süresince, Milli Savunma Bakanı tarafından verilir. General ve amiraller hakkındaki soruşturma izni ise görev yeri dikkate alınarak ilgisine göre Genelkurmay Başkanının veya ilgili kuvvet komutanının teklifi üzerine ya da re’sen Milli Savunma Bakanı tarafından verilir.
  •  Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının işlediği askeri suçların soruşturulması izne tabidir. Ancak, ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hallerinde soruşturma genel hükümlere göre yürütülür. Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında askeri suçlardan dolayı soruşturma yapılması Cumhurbaşkanının iznine bağlıdır.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.