DünyaLGBTİ+Manşet

Tayland’da LGBTİ+lar hakları için sokaklarda

0
Fotoğraf: Lillian Suwanrumpha / AFP

Bu yıl Tayland‘ın başkenti Bangkok’ta başlayan demokratikleşme eylemleri içerisinde LGBTİ+’lar da yerini aldı. Masala Bold olarak bilinen drag queen, ülkedeki LGBTİ+ topluluğunun görünür bir sembolü haline gelerek cinsiyet eşitliği için çağrı yapıyor.

Masala Bold, Chulalongkorn Üniversitesi‘nden 21 yaşındaki bir tiyatro öğrencisi.

‘Tayland’ın dünyadaki en gey dostu ülke olduğu söyleniyor, ama gerçekten değil!’ diyen Bold, demokrasi hareketinde kadınların ve LGBTİ+’ların protestoda bulunmaları veya sözlerini söylemeleri için fazla yer ayrılmadığını iddia ediyor.

Bold, temmuz ayından beri drag queen olarak sahneye çıkıyor. Ona göre bu politik bir sanat biçimi. Çünkü onu geleneksel cinsiyet rollerinden kurtarıyor.

The Diplomat‘ın haberine göre, Masala Bold, pek çok insanın toplumsal düzeyde daha fazla hak elde etmek için önce demokrasiyi talep etmesi gerektiğine inandığını söylüyor. Fakat kendisi onlarla aynı fikir değil. Bu yüzden Tayland’ın yaşadığı tarihi ana LGBTİ+’ların taleplerini eklemek için Özgür Cinsiyet TH grubunu yarattı.

‘Neşeli olmalıyız’

Özgür Cinsiyet TH grubu, LGBTİ+ aktivistleri ve müttefiklerinden oluşuyor. Renkli peruklar takarak, renkli kıyafetler giyerek ve gökkuşağı renginde bayraklar taşıyarak diğer genç protestoculardan ayrılıyorlar. Bold, bunun ilgili şunları söylüyor:

Biz palyaço ya da eğlenceli olduğumuz için insanları eğlendirip protestoları güçlendirmiyoruz. Öfkenin yeterli olmadığına ve zihni, ruhu yok ettiğine inanıyoruz. Kendi geleceğimizi yaratmak için umut etmek, hayal kurmak ve neşeli olmalıyız.”

Taleplerden biri eşit evliliğin yasalaşması

Özgür Cinsiyet TH’nin taleplerinden biri de geçen yıl onaylanan, ancak parlamentoda kabul görmeyen eşit evliliklerin yasallaşması.

İnsan Hakları İzleme Örgütü‘nün Asya Şubesi’nden Phil Robertson‘a göre, 2014’te darbeyle başbakan olan Prayut Çan-oça ve onun yönetimi, eşit evlilik konusunda kararlı bir duruş sergilemediği için yasallaşamadı. Eğer kabul edilseydi, Tayland Asya’da eşit evlilikleri yasallaştıran ikinci ülke olacaktı.

Oyuncu ve aktivist Bold’a göre, demokrasi Tayland’ta LGBTİ+ topluluğunun isteklerini dinleyen ve değer veren temsilcileri seçerek cinsiyet eşitliğinin ilerlemesine izin verecek.

Fotoğraf: REUTERS / Soe Zeya

Masala Bold, bir devrim gerçekleştirmediklerini, yalnızca demokrasi talep ettiklerini vurguluyor.

Protestocuların reform taleplerinde başarılı olmaları ve anayasanın yeniden yazılması halinde, Tayland’da LGBTİ+ haklarını önemli ölçüde ilerleten, geniş kapsamlı reformlar olması bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.