Türkiye

Tatlıses yavaş yavaş uyandırılıyor

0

Uğradığı silahlı saldırı sonucu yoğun bakımda tedavisi süren İbrahim Tatlıses geçirdiği ameliyatın ardından uyandırılmaya başlandı.

Maslak Acıbadem Hastanesi’nde tedavi altına alınan sanatçı dünkü ameliyatın ardından uyutuluyordu. Verilen ilaçların kesilmesiyle, uyutulma halinin sonlandırılması hedefleniyor.

Maslak Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, uğradığı silahlı saldırı sonucu başından ağır yaralanan sanatçı İbrahim Tatlıses’in durumuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı:

”Derin sedasyondan, derin uyutmadan giderek ilaçları azaltıp, nörolojik tabloyu görmeye, sistemik tabloyu görmeye dönük bir aşamaya geçmiş oluyoruz. Bu da düne göre daha pozitif bir durumu ifade ediyor. Şunu belirtmek isterim: Tablo oldukça ağır bir tablodur. Dünden beri bunu konuşuyoruz. Bu tablo içerisinde bizim nöroşirurjide temel bir prensibimiz var, hasta yoğun bakımdan çıkmadığı sürece hayati risk devam ediyor demektir. Ancak burada konuştuğumuz şey, hayati riskin azalarak devam ettiği süreçtir.”

Bugün yaptığımız tıbbi değerlendirme, hastamızın genel sistemik bulguları, nörolojik tablosu ve bilgisayarlı beyin tomografisi değerlendirmesiyle mevcut durumunu korumuş olduğunu anladık. Kötüye giden bir şey yok.

Bu uyandırılma süreci bir anda olup biten bir süreç değil. Beyin içinde iyileşme zaman içinde olur. Dolayısıyla ilaçların dozunu azaltıyoruz demek şu: Kendisini uyutmaya dönük ilaçları iki basamak aşağı çekiyoruz. Tablo nereye gidecek göreceğiz. Sonra ona göre azaltma süreci yüzde 50 yüzde 50 devam edecektir. Dolayısıyla bir anda uyandırılma söz konusu değil.”

Maslak Acıbadem Hastanesi Başhekimi Çağlar Çuhadaroğlu da ”His kontrollerinin yapıldığı doğru mu?” şeklindeki soruya şu karşılığı verdi:

”Hocalarımız ilaç dozlarını her düşürdüklerinde tekrar kontrol yapıyorlar. Bu şekilde ilerleyecek. Henüz ilaçların azaltılmasına yeni başlandı. Hocamız yeni bir tıbbı değerlendirme yaptı. Sonra hep beraber tekrar konuştuk ve sizin buraya geldiğiniz dakikalarda bu işlem başlatılmış oldu. Bu konudaki gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.”

Çuhadaroğlu, hastaneye gelen insanların sanki hastayı ziyaret etmiş gibi ya da kendilerinden doğrudan bilgi almış gibi demeçler verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Bunlara lütfen itibar etmeyin. Maslak Acıbadem Hastanesi yönetimi, bilgiyi önce aileye vermektedir. Aileye verdikten sonra hazırladığımız özet üzerinden de sizlerle paylaşıyoruz. Doğal olarak net bilgi sadece ailede ve sizde. Onu dışında bir bilgi kaynağı asla yok. Ben aileye de teşekkür etmek istiyorum. Kendileri bile gün içerisinde ziyaret haklarını çalışmaları kolaylaştırmak için olabildiğince seyreltiyorlar ve tam anlamıyla sağlık ekibine yardımcı oluyorlar.”

-Cumhuriyet, Yeşil Gazete-

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.