DoğaManşet

Tatarköy’de kimyasal atık şüphesi

0

Lüleburgaz’a bağlı Tatarköy ilçesinde bulunan Sakızköy merasına aylardır çöp bırakılıyor. Tekirdağ’da katı atık tesisinde bertaraf edileceği yerde, yanında gölet bulunan, hayvanların otladığı meraya çöp getirilmesi bölge halkında ‘kimyasal atık’ endişesi doğurdu. Üstelik atıkların alana bırakılmasında valinin izni olduğu söyleniyor. Yeşil Gazete’nin konuyla ilgili ulaştığı Lüleburgaz Valiliği bilgi vermekten kaçındı.

atık3

Nisan aynın başından beri Tatarköy’lüler huzursuz. Göletin yanında bulunan çukura gömülen atık, kimyasal şüphesi yaratıyor. Facebook’ta konuya dikkat çekmek için kurulan ‘Çocuklarımızı nasıl öldürürüz?’ başlıklı gruba yazan bir yerel gazeteci son durumu şöyle anlatıyor: Geçtiğimiz Cumartesi günü yağmur yağarken gittim. Dört adet damperli tırın boşaltılmasını gördüğüm ilk andı. Tatarköy muhtarının aracı da oradaydı. 156’yı aradım. Jandarma biraz sonra beni aradı. O atıklar vali izniyle oraya gömülüyor, tehlikeli atık değilmiş dediler. Aslında o atıkları ben Sakızköy’den, Pınarhisar’dan ve geçen ay Babaeski’den tanıyorum. Kağıt fabrikasındaki elek altı atığı. Selüloz, asitli ve bol naylonlu kağıt atıkları… Çok çabuk sertleşiyor ve doğaya düşman. Uyanık fabrika işleticileri uygun çukurlara atıp üzerine toprak yayıyorlar. Tatarköy’deki olay tam bir facia. Bir AB projesi için haftaya denetleme yapılacak bir alanmış orası. Lüleburgaz Kaymakamlığı da proje sahibiymiş. Oldu bittiye getirip tam göletin yanına gömüyorlar. “

atık2

Yüzlerce fabrikanın bulunduğu bölgede atıkların nasıl bertaraf edileceğine dair plan olmaması kafalarda soru işareti yaratıyor. Görgü tanıkları, üstü kapatılan atıkların metan gazı nedeniyle için için yandığını söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın Sakızköy’de çöplükle ilgili hazırladığı bilirkişi raporunda, bölgedeki katı atık düzenli depolama tesisi ÇED sürecinin tamamlanmamış olması nedeniyle atık tesisinin kurulması ve işletilmesinin uygun olmadığı belirtiliyor.

atık1

Kırklareli İl Genel Meclisi’nde CHP grubu adına söz alan katip üye Yeşim Girgin’in mecliste gündeme getirilmesi için yaptığı müracaata rağmen çöp sorunuyla ilgili bir ilerleme kaydedilmiş değil. Çöplerin valilik izniyle atıldığı iddiasını sormak için aradığımız Valilik konuyla ilgili bilgi vermekten kaçındı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.