Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Taşucu’nda tersane projesine Danıştay dur dedi

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

MERSİNMersin Çevre ve Doğa Derneği, Göksu deltası sınırlarında bulunan Taşucu’nda tersane yapılmasını öngören ÇED raporuna karşı dava açmış, Mersin İdare Mahkemesi ÇED raporunun iptaline karar vermişti.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Akfer Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş tarafından açılan temyiz davasını görüşen Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu ve onadı.

‣İbretlik bir öykü: Mersin Taşucu’nda 18 yıllık ÇED mücadelesi 

Davanın avukatı Ayşe Doğan, “Bu karar, bölgede yapılması düşünülen sanayi yapıları için de örnek teşkil etmesi açısından önemli bir karardır. Çevreye karşı yapılan ve insan yaşamını direk etkileyen yapılanmaya karşı hukuk savaşlarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sinan Can da kararı şöyle yorumladı:

“Göksu deltası kentimiz, doğal çevremiz ve mesleğimiz için oldukça önemli bir konumdadır. Kıyı erozyonu, yapılaşma baskısı, drenaj hatları, tarımsal faaliyetlerin negatif etkileri, kaçak avlanma, vahşi hayvanların varlığı gibi problemler ile tehlike altında olup tersane, liman ve sanayi baskısı ile karşı karşıya kalmış durumdadır.

Danıştay’ın almış olduğu kararı olumlu bulmakla birlikte Göksu deltasının doğal varlığını tehlike altına atabilecek girişimlerin takipçisi olacağımızı belirtmek isterim.”

Ne olmuştu?

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu’nda, Göksu Deltası’nın sınırında tersane kurmak isteyen sanayicilerle buna karşı çıkan çevreciler arasındaki hukuk mücadelesi 18 yıldır devam ediyor.

Bu süre içinde iki kez tersane ÇED olumlu raporu alındı, iki kez mahkeme kararıyla iptal edilmişti.

Özelleştirme İdaresi, Taşucu Limanı’nı önce turizm tesis alanı olarak satışa çıkarmıştı, olmayınca sanayi ve lojistik alanı olarak bir kez daha satışa sunulmuştu.

O arada Göksu deltasının alanı da kağıt üzerinde daraltılarak liman delta sahasının dışında gösterilmişti. 

2021’de Taşucu Limanı’nı ve art alanını özelleştirme yoluyla alan firma hem tersane, hem serbest bölge için çalışmalara başlayınca Taşucu Limanı ve sınırındaki Göksu deltası yeniden gündeme gelmişti.

Taşucu, halk arasında “kuş cenneti” olarak bilinen Göksu deltasının sınır bölgesinde bulunuyor.

Limanın art alanındaki geniş arazi ise uzun yıllar faaliyet yürüttükten sonra özelleştirme kapsamına alınan ve tasfiye edilen SEKA fabrikasına ait.

Bakanlar Kurulu, o dönem özelleştirme kapsamında olan liman ve SEKA arazisinin daha kolay satışa sunulabilmesi için 2009 yılında limanı ve art alanını “Turizm Tesis Alanı” ilan etmişti.

Ancak bu plana karşı sanayiciler dava açmıştı ve Danıştay 6. Dairesi’nin 19.06.2013 tarihli kararı plan iptal edilmişti.

Bu arada Ulusal Sulak Alan Komisyonu, 2016 yılında Göksu deltası Sulak Alanı sınırları yeniden belirledi ve liman sahası, sulak alan dışında bırakılmıştı. 

Bu kararın hemen ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu, 28 Aralık 2016’da 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, 1/5 bin ölçekli nazım imar planında değişiklikler yapmıştı.

Bu değişikliğin ardından liman alanı lojistik tesis alanı ve sanayi tesis alanı fonksiyonlarına sahip olmuştu.

2021’de düzenlenen ihale kapsamında Taşucu Limanı 40 yıl süreyle kiralama, geri sahasında bulunan arazi ise satış yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilmişti.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı kararı gereğince Türkiye Denizcilik İşletmeleri‘ne (TDİ) ait Taşucu Limanı’nın 40 yıl süre ile işletme hakkı CEYPORT Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye, liman geri sahasında bulunan taşınmaz ise CEYNAK Lojistik ve Ticaret A.Ş.’ye devredildi.

Özelleştirme işlemleri sırasında, 291 bin 183 metrekarelik liman sahasının 105 bin metrekarelik kısmı tersane alanı olarak ayrıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.