Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşet

Taş ocağı çalışmaları İkizdere’deki şelaleyi de yok edebilir

0

Rize‘nin İkizdere ilçesinde bölge halkının tüm direnişine rağmen Cengiz İnşaat tarafından taş ocağı çalışmaları devam ettirilirken, bölgede gizli bir şelale keşfedildi.

Taş ocağı çalışmaları ise yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki şelalenin hemen altında devam ediyor. Çalışmaların devam etmesi halinde şelale de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Kestane şenliği sırasında keşfedildi

Bölge halkının taş ocağına karşı direnişi aylardır devam ederken, hafta sonu taş ocağının yapımının devam ettiği Eskincedere Vadisi’nde çevre savunucuları tarafından kestane şenliği düzenlendi.

Şenlik kapsamında Eskincedere Vadisi’nde kestane toplamaya giden direnişçilerden Harun Tatoğlu, vadinin derinliklerindeki bir alanda tesadüfen bir şelale keşfetti.

Tatoğlu, Eskencidere Vadisi’nin doğa harikası olduğuna dikkat çekerek, bu gizli şelalenin bile vadinin ne derece önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

Şelalenin bugüne kadar yaşayanlar tarafından da bilinmediği öğrenilirken, şelaleye Harun Tatoğlu ismi verildi.

 

Hafta sonu gerçekleşen kestane şenliğinde yaşam savunucuları, bölgede kestane ağaçlarının kesildiğini görünce taş ocağı çalışması yapılan alana girerek kepçelerin çalışmasını durdurmuş ve jandarma ile tartışmıştı.

‘Tahribatın devamındaki ısrar neden?’

Taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) “Gerekli değildir” kararına karşı açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, projenin Eskencidere Vadisi‘ne yapımının uygun olmadığı, ekosisteme, çay üretimine, yaban hayatına zarar vereceği kaydedilmişti. İkizdere direnişçilerinin avukatı Yakup Okumuşoğlu, bu rapor doğrultusunda mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verebileceğini düşündüklerini ifade etmişti.

Okumuşoğlu, devam eden çalışmalarla ilgili, “Bu tahribatın devamındaki ısrar nedendir? Hukuka açıkça aykırı olduğu anlaşılan projenin ısrarla devam ettirilmesi ile kamunun zarar etmesine neden göz yumuluyor?” diye sordu.

You may also like

Comments

Comments are closed.