Tarımsal Biyoteknoloji ve Genetik Kaynaklar Enstitüsü”ne onay çıktı

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Nas, Türkiye’nin en kapsamlı Tarımsal Biyoteknoloji ve Genetik Kaynaklar Enstitüsü için Üniversite Senatosu’ndan onay alındığını bildirdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Nas, Türkiye’nin en kapsamlı Tarımsal Biyoteknoloji ve Genetik Kaynaklar Enstitüsü için Üniversite Senatosundan onay alındığını bildirdi.

Paü Fen Edebiyat Fakültesi Toplantı Salonu’nda “Tarımsal Biyoteknoloji ve Genetik” konulu bir toplantı düzenlendi.

Toplantı öncesi konuşan Prof. Dr. Nas, Paü’nün Denizli’nin Çal ilçesinde Türkiye’nin en kapsamlı “Tarımsal Biyoteknoloji ve Genetik Kaynaklar Enstitüsü”nü açmak için Üniversite Senatosundan karar çıkartıldığını ifade etti.

2012’de hizmete girmesi planlanan enstitüsünün, ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu belirten Nas, “Ülkemiz genetik çeşitlilik açısından büyük öneme sahip. Dünya genelinde bulunmayan birçok genetik çeşitlilik ülkemizde mevcut. Bunların farkına varıp korumamız lazım. Yoksa bu çeşitlilik yok olabilir” dedi.

Nas, gen kaynaklarının korunmasının önemine de değinerek, şu görüşleri dile getirdi:

“Gen kaynaklarını koruyamayan ülkeler, yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 21. yüzyılın en hızlı gelişen alanı biyoteknoloji ve tarımsal verimliliğin artırılmasıdır. 21. yüzyılda genetik kaynakların korunması petrolden bile önemli. Tarımsal üretimde verimliliği artırmak için ithalat çözüm değildir. Ülkemize ait gıda, bitki ve hayvansal genleri geliştirerek korumak zorundayız. Ülkemiz çok önemli gen kaynaklarına sahip. Dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan gen kaynaklarımız yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Çağımızda gen kaynaklarını koruyan ülkeler yarınlara güvenle bakar. Genetik Kaynaklar yok olursa bir daha geri gelmez. Çocukluğumuzda yediğimiz elmanın tadı, kokladığımız gülün kokusu aynı mı? Hayır, değil. Çünkü genleri bozuluyor.”

Nas, Çal’da kurulması planlanan enstitüsünün Türkiye’de büyük bir boşluğu kapatacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda, Kanada’nın Guelph Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Praveen Saxena ve Finlandiya Biyoteknoloji ve Gıda Araştırmaları Merkezi Araştırma Başkanı Dr. Veli-Matti Roka, Paü öğretim üyeleriyle görüş alışverişinde bulundu.

Prof. Dr. Saxena, “Bitkiler için araştırma programlarının geliştirilmesi”, “Koruma amaçlı biyoteknoloji araştırmaları ve eğitim programları”, Dr. Matti Roka da “Biyoteknolojik yöntemlerle patatesin genetik olarak geliştirilmesi” konularında sunum yaptı.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR