İklim KriziManşetTarım-Gıda

İklim değişikliği: Doğal afet ve bitki zararlılarının tarıma etkisi için araştırma önergesi verildi

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliğinin neden olduğu doğal afetler ve bitki zararlılarının tarımsal üretime etkisinin ortaya çıkarılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, önergede tarımsal faaliyetlerdeki sorunların alanda yapılacak çalışmalarla belirlenmesi ve çözüm önerilerinin ortaya konulması için acil olarak faaliyete geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yanlış tarım politikaları ve maliyet artışlarının üretime etkisi

ANKA Haber Ajansı’nın aktardığına göre; Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliklerinin neden olduğu doğal afetler ile Akdeniz sineği, çekirge ve tırtıl istilalarıyla bitkisel üretimde oluşan sorunlarla ilgili önerge verdi.

İktidarın yanlış tarım politikaları ile ekili alan ve çiftçi sayısının her geçen gün azaldığına işaret eden Gürer, maliyet artışlarının üretimi topraktan kopardığını belirtti.

Çöl sıcakları, kuraklık, kum fırtınası, sel, dolu, don gibi afetlerin ise ürünlerde ciddi kayıplara neden olduğuna dikkat çeken Gürer, son günlerde Trakya’da ayçiçeğine musallat olan ve Anadolu’nun diğer illerine hızla yayılan tırtıl istilasının; bitkisel ve bahçe ürünlerinin başına bela olduğunu vurguladı.

Güneydoğu’da çekirge istilası, Çukurova ve çevre illerde narenciye ve bahçe ürünlerine ciddi zarar veren Akdeniz sineği, domates için tehdit oluşturan domates güvesi ve hububata büyük zarar veren süne zararlısı başta olmak üzere 619 zararlının bitkisel ürünü olumsuz etkilediğinin bilindiğini aktaran Gürer, “Bazı zararlıların ithal ürünlerle ülkemize geldiği bilinmekte olup; özellikle Akdeniz sineği ve domates güvesi gibi zararlılar da bu kapsamda yer alıyor” dedi.

‘Bitkisel üretimde gerekli çözümlerde ya yetersiz ya da geç kalınıyor’

İklim şartları nedeniyle bazı organizmaların popülasyonunda artış yaşanırken zararlılarla etken mücadelede sorunlar olduğuna işaret eden Gürer, “Bitkisel üretimde olumsuzluklar her geçen gün artmasına karşı gerekli çözümlerde ya yetersiz ya da geç kalınıyor. Girdi maliyetleri ile çiftçiliği ve üreticiliği sürdürmekte zorlanan çiftçiler, iklim değişikliği ile oluşan sorunların yanında bitki zararlıları nedeniyle de ciddi ürün kayıplarının giderilmesi de önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

Gürer tarım ilaçlarının kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiğine de değindi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.