Tarımda kadın istihdamı son 10 yılda 614 bin kişi azaldı

CHP'li Gürer, tarım sektöründe istihdam edilen kadınların toplam istihdam içindeki oranının yüzde 48,8'den yüzde 18,3'e gerilediğini; oysa kadınların tarımsal üretime katılımının kırsal alanların kalkınmasını desteklediği gibi göçü de engellediğini söyledi.

Türkiye‘de tarım sektöründe istihdam edilen kadın sayısı her geçen yıl geriliyor.

CHP Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer,  son tarımda çalışan kadın çalışan sayısının son 10 yılda 614 bin kişi azaldığını duyurdu.

Gürer’in verdiği bilgilere göre, 2014’te tarım sektöründe 2 milyon 533 bin kadın çalışırken, bu sayı 2023 sonunda 1 milyon 919 bine düştü. 2005’te tarım sektöründe istihdam edilen kadınların toplam istihdam içindeki oranının yüzde 48,8 iken, bu oranın günümüzde yüzde 18,3’e gerilemiş durumda.

CHP’li vekil, kadınların tarımsal üretime katılımının, kırsal alanların kalkınmasını desteklediği gibi kırsal bölgelerden kente göçü de engellediğine vurgu yaptı:

“Ancak, kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan kadınlar, düşük gelir seviyeleri, sosyal güvenlik eksikliği ve iş güvencesi gibi zorluklarla karşı karşıyalar. Bu durum, kadınların sosyal güvenliğe erişimde zorluk çekmelerine ve diğer sosyo-ekonomik engellerle mücadele etmelerine neden oluyor. Kırsalda kapanan her okul yeni göçlere vesile oldu. Kırsalı yeniden ayağa kaldırmak kadını önceleyerek olasıdır.”

Kadınların tarım sektöründe daha fazla istihdam edilmesi gerektiğini belirten Gürer, organik tarım hayvancılık alanında daha kapsamlı destekleyici politikalar ve programlar geliştirilerek, kadınların tarımsal üretime katılımını artırmalı” diye konuştu.

‘Kadınların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı’

Gürer, kadın istihdamının tarım sektöründe artırılmasının sadece ekonomik kalkınma için değil, aynı zamanda gıda güvenliği ve kırsal kalkınma için de hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimle uğraşan kadınların sosyal güvenlik primlerinin ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanmasını talep etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR