ManşetDoğa MücadelesiYerel

Tarım arazisi üzerine OSB: Bu bize reva mı?

0

Balıkesir‘in Bandırma ilçesinde birinci sınıf tarım arazileri üzerine Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşaatı başladı. Vatandaşlar OSB inşaatı için gerçekleştirilen faaliyetlere tepki gösterdi.

Kuzey Ormanları Savunması tarafından “Sanayi işgaline son verin” ifadeleriyle paylaşılan görüntülerde iş makinalarıyla alanın kazıldığı görülüyor.

Sözcü’den Halil Ataş’ın aktardığına göre; konuyla ilgili açıklama yapan Güney Marmara Dayanışma (GMD) grubu üyesi Erol Yıldız, Balıkesir-Çanakkale 1/100000 Çevre Düzeni Planı dayanak yapılarak, Bandırma-Erdek körfezinde, genişleme sahasıyla birlikte tarım arazilerini de içine alarak 40 milyon metrekareye ulaşacağı söylenen bölgede Metal İhtisas OSB kurulmak isteniyor. Bölgedeki, Türkiye ortalamasının iki katı verimlilikteki tarım arazileri, başka yer yokmuş gibi sanayi alanı olarak yok ediliyor” dedi.

Buğday, arpa, ay çiçek ekilen ve yüz yıllardır bölge köylüsü tarafından tarım yapılan bu verimli toprakların iş makineleri sokularak, ekili alanlarda dahil yok edildiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:

“Marmara Ana Metal’in Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi  başlangıç olarak belirlediği iki bin 200 dönümlük alanda, kamulaştırma sürecini başlattı. Köylülerin kamulaştırma bedeline itiraz davaları devam ediyor. Yine köylüler tarafından yürütmeyi durdurma davası açıldı. Davada bilirkişi atandı, süreç devam ediyor.

Kamulaştırma bedelleri 20-45 TL/ metrekare olarak belirlendi. Sanayi parseline dönüştürülecek olan tarlalar, sanayiciye dönümü 1 milyon TL gibi rakamlara pazarlanmakta.”

Yıldız, “Gıdaya, buğdaya, ekmeğe ulaşımın bu denli zorlaştığı bir dönemde; yüzyıllardır bölgenin gıda ihtiyacını karşılayan bu toprakların, başka yer yokmuş gibi sanayiye kurban edilmesi, ulusal ölçekte sorunlara yol açacak. Bilinmelidir ki, söz konusu bölgeye kuş uçuşu 5 km. dahi olmayan, Gönen Taş Tepe diye tabir edilen Bandırma Organize Sanayi Bölgesi var. Genişleme sahası ve tarım dışı zemini nedeniyle kesinlikle daha uygun bir yer” ifadelerini kullandı.

 Erol Yıldız “Ülkenin en verimli tarım arazileri, başka yer yokmuş gibi sanayi alanı olarak yok ediliyor” dedi.

Beyköy Köyü’nde çiftçilik yapan Berna, topraklarını kimseye isteyerek satmadıklarını, kamulaştırıldığını ve sonrasında birinci sınıf tarım arazilerine altıncı sınıf olarak rapor alındığını söyledi.

Saliha isimli bir çiftçi ise “Çocuklarımızı bu topraklarda yetiştirmeye hakkımız yok mu?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Haklarımız niye elimizden alınıyor? Bu bize reva mı? Verimli topraklara sanayi kurulmasın. Niye çiftçiliğimiz elimizden alınıyor?”

Kuzey Ormanları Savunması tarafından yapılan açıklamada ise ‘mücadeleye devam’ mesajı verildi:

“Ormanlarımız, meralarımız, derelerimiz, göllerimiz, topraklarımız ve denizimiz sanayi yağmasından kurtarılana kadar omuz omuza mücadeleye devam.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.