Sivil Toplum

Tarihi Yarımada’ya gökdelen gölgesi

0

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir büyük skandala daha imza attı. Topbaş, İstanbul’un Sultanahmet ve tarihi adayla simgeleşen siluetini hukuksuz biçimde bozan gökdelenlere göz yumuyor.

Radikal Gazetesi’nden Ömer Erbil’in haberine göre, Zeytinburnu’nda tarihi surların yakınına yapılan üç gökdelen kentin tarihi siluetini bozuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nin sorumluluğunda yapılan gökdelenlerin Koruma Kurulundan izni yok. İstanbul 4 nolu Koruma Kurulu raportörleri, yapımı süren gökdelen inşaatlarının İstanbul Marmara silueti kapsamında olduğunu bu yüzden yarımadanın siluetini olumsuz etkilediğini söyledi. Konuya dair Kültür ve Turizm Bakanlığı da inşaatı durdurun diyor ancak Belediyelerin onayı inşaatların tam gaz devam etmesine olanak sağlıyor. Ayrıca bu duruma yol açan bir diğer etken de bir Kanun Hükmünde Kararname ile Koruma Kurulu’nun lağvedilmesi oldu.

ASTAY Gayrimenkul tarafından geçen yıl inşaatına başlanan ve 2012 Mart ayında hizmete açılması beklenen üç gökdelenin yanında Bizans askeri garnizon kalıntılarının olduğu haberde yer alıyor. İstanbul’un tarihi alanlarından olduğu için Belediyenin inşaat için Koruma Kurulu’ndan onay alması gerekiyordu ancak Topbaş buna gerek dahi duymamış. Ayrıca tarihi alan olduğu için hafriyat alanında Arkeoloji Müzesi uzmanlarının da çalışmalarda yer alması gerekiyordu ancak bu da yapılmadı. Yani Kültür Bakanlığı’nın sözde durdurun çağrısı, Belediye’nin tam gaz onayı işi öyle bir noktaya getiriyor ki İstanbul’un tarihi silueti yok oluyor ve bir tarih gelişi güzel inşaat çalışması ile yok ediliyor.

Vatandaş şikâyetleri ile ‘ortaya çıkan’ durumun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Nermin Beşbaş, bir araştırma için bölgeye ekip yolluyor. Ekibin raporunda alanın İBB ve Zeytinburnu Belediyesi’nin kontrolünde bulunduğu, herhangi bir tescil kaydı olmadığı, Marmara siluetini olumsuz etkilediği ve parselle ilgili işlem dosyası olmadığını dile getirdi.

Bakanlığın ‘geri dönüşsüz zarara yol açar’ diyerek gönderdiği rapora rağmen inşaat son hızla devam ediyor. Üstelik bu raporu hazırlayan Koruma Kurulu da çıkarılan bir KHK ile lağvedildi. Böylelikle KHK ile tarihin talanına dönük bir adım daha atılmış oldu.

Haberin sonunda üç gökdelenin ruhsat iznini Zeytinburnu Belediyesi’nin verdiği belirtilirken, Belediye’nin yapıyı onaylarken yapının yüksekliğini değil genişliğini hesaba kattığı belirtiliyor. Bu görünümün Topbaş’ı rahatsız ettiği ileri sürülüyor denilirken, hem sadece genişliğin temel alındığı hem de Topbaş’ın durumdan rahatsız olması onca hukuksuzluk sürerken gerçeğe uzak gözüküyor.

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.