KentManşet

Tarihi israf Ankapark neye dönüşecek?

0
Fotoğraf: Çağla Gürdoğan / Reuters

Ankara‘da AKP’li Melih Gökçek‘in belediye başkanı olduğu dönemde 801 milyon dolara (bugünkü değeri 14 milyar dolar) yaptırıldıktan sonra çürümeye terk edilen Ankapark‘ın akıbeti gündemden düşmüyor.

Ankapark, üç yıllık hukuki mücadelenin ardından 18 Temmuz’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) devredilmiş, yaşanan yıkımın video görüntüleri ve tüm süreç kamuoyuyla paylaşılmıştı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu ve Seyit Torun ile dün konuya ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Kuşoğlu parka dair “Çöp durumunda maalesef. İnşallah bize devredecekleri devlet de bu durumda değildir” yorumunu yaparken Torun da“Burada yaşanan olay, vatana ihanettir, ülkeye ihanettir. Yapılan bu ihanetin de mutlaka yargı karşısında da takibi yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Belediye’nin açıklamasına göre 1200 oyuncağı olan ve 120 futbol sahası büyüklüğündeki bu alandaki tespit çalışmaları bir süre daha devam edecek. Bu süreçte hem vatandaşların talepleri alınarak parkın geleceği planlanıyor  hem de ilgili STK’lara da görüşlerinin alınması için yazı yazılıyor.

Fotoğraf: Çağla Gürdoğan / Reuters

Milletten özür dileyeceğiniz yerde hala belediyemizi suçlamaya çalışıyorsunuz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, bugün yaptığı açıklamada Ankapark’ın geldiği nokta ile ilgili ABB’yi suçladı:

“Projeyi eleştirebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz. Projeyle ilgili hatalar bulabilirsiniz. Bunların hepsini anlayabiliriz. Ancak Ankara’nın göbeğinde bulunan bu mekanın çürümesine, metruk bir hale dönüşmesine göz yummanızı anlayamayız.”

İ. Melih Gökçek ise ‘Ankapark’ı çalışır vaziyette teslim ettiğini’ öne sürerek parkı ‘Mansur Yavaş’ın perişan ettiğini’ söyledi.

AKP’li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de Ankapark’taki çürümeden Mansur Yavaş’ı sorumlu tuttu ve “Suç duyurusunda bulunacağız” açıklamasını yaptı.

Fotoğraf: Mert Özkan / Reuters

CHP’li Seyit Torun Torun, Kurum’un bu açıklamalarına sosyal medya hesabı üzerinden şu yanıtı verdi:

“Sayın Bakan; Ankara’ya ihanetin üstü kuru hamasetle örtemez, hesap vermekten kaçamazsınız. Bu ucubeye 801 milyon dolar harcayan da çürümeye terk eden de sizin iktidarınız. Milletten özür dileyeceğiniz yerde hala belediyemizi suçlayarak ancak komik duruma düşersiniz.

Soruyoruz: Ankapark yıllardır oradaydı, şimdi mi aklınız başınıza geldi? Belediyemiz mahkemelerde hukuk mücadelesi verirken, siz neredeydiniz? Ankapark’ta yıllardır hiçbir yetkisi olmayan ve daha birkaç gün önce devralan belediyemizi suçlamayı hangi vicdana sığdırıyorsunuz?”

Mansur Yavaş da dün suç duyurusu yaparken “Ankapark’ın bu şekilde çürütülmesine sebep olanlar hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundum. Kimdir sorumlusu; savcılık araştırsın, gelsin bulsun. Büyükşehir Belediyesi’ne izafe edilebilecek bir kusur varsa, gelsin incelesinler” demişti.

Fotoğraf: Çağla Gürdoğan/ Reuters

Reuters: Distopik bir atmosfer

Dünyanın önde gelen basın ajanslarından Reuters, Ankapark’ı “Terk edilmiş Türk eğlence parkı, hükümet israfının kanıtı olarak görülüyor” başlığıyla haberleştirdi.

Parkı gösteren bir video ve yeni fotoğraflarla yayımlanan haberden bazı kesitler şöyle:

“Türkiye’nin başkentindeki eski bir eğlence parkında, eskimiş bir panayır alanında terk edilmiş dev dinozorlar ve robotlar, distopik bir atmosfer yaratıyor ve muhalefet partisi belediye başkanı, geçmiş hükümetin savurganlığının bir kanıtı olarak altını çiziyor.

Üç yıl önce, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yerel seçimler öncesinde devasa tema parkını büyük bir coşku ile açtı, ancak iktidardaki AK Parti sonraki seçimde Ankara belediyesinin kontrolünü kaybetmeye devam etti.

Fotoğraf: Mert Özkan / Reuters

“Yavaş bu yorumları, önümüzdeki Haziran’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden önce yapıyor ve kamuoyu yoklamaları, yaklaşık yirmi yıllık iktidardan sonra Erdoğan ve AK Parti’ye verilen desteğin keskin bir şekilde azaldığını gösteriyor.

Yapımı altı yıl süren park, uzun süredir Ankara belediye başkanı olan Melih Gökçek’in fikriydi.

Açılış töreninde Erdoğan, belediyeye yılda yaklaşık 10 milyon dolar kazandıracağını söylemişti.

 

Ankaralılara soruldu: Ankapark ne olmalı?

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankapark’ın geleceği için anket düzenledi. Ankete üç günde 59 bin 149 kişi katıldı.

Katılanların 14 bin 884’ü Ankapark’ın ‘yeşil alan’, 11 bin 215’i ‘hayvanat bahçesi’, 8 bin 425’i ‘Atatürk Orman Çiftliği’, 7 bin 343 kişi ‘yürüyüş alanı’, 2 bin 751’i ise ‘eğlence alanı’ olarak kullanılmasını istedi. Ayrıca 2 bin 787 kişi de ücretsiz olmasını talep etti.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.