KentManşet

Tarihi Ankara Garı yerleşkesini özelleştiren planlara iptal

0

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada tarihi Ankara Garı yerleşkesini özelleştiren planların iptaline karar verildi.

Cumhuriyet’in simge kamusal alanlarından olan tarihi Ankara Garı yerleşkesi önce ikiye bölünmüş, ardından da Ankara Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilerek, plan değişikliği ile “özel üniversite alanı” ilan edilmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı’na bağlı Ankara Medipol Üniversitesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan imar plan değişikliği ve plan değişikliğini Mimarlar Odası yargıya taşımış, Ankara 9’uncu İdare Mahkemesi ise davayı reddetmişti. Mimarlar mahkemenin verdiği ret kararını Ankara Bölge İdare Mahkemesi‘ne taşıdı. Temyizde, 9’uncu İdare Mahkemesi’nin ret kararını kaldırıldı ve dava esastan görüşülerek planlar iptal edildi.

Karakuş Candan: Kamusal mekanları korumaya devam edeceğiz

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi: “Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara Tarihi Tren Garı’nı ikiye bölerek özel üniversite ile birlikte özel hastane yapmak isteyen Sağlık Bakanının kurucu olduğu vakıfın planlarına yargı dur dedi. Kamusal alanı özelleştiren, tarihi dokuyu korumayan, ulaşım sorunu yaratacak plan değişikliğinde yargı bir kez daha, Ankara Garında yapılacak tek şey onun korunmasıdır diyerek planları iptal etti.”

Mahkemenin kararının olumlu olduğunu vurgulayan Candan, “Bu kararda bir kez daha Ankara kentine planlama süreçleri ile yapılan ihanetler, liyakatsizlik, iş bilmezlik, kamusal alanın peşkeş çekilmesi, bilim ve teknik bilmezlik, Cumhuriyet değerlerine düşmanlık ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet değerlerini ve kamusal mekanları korumaya, bilimin rehberliğinde sağlıklı kentleşme mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.