ManşetTürkiye

Tam kapanma öncesi şehirden kaçış

0

Koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında alınan 17 günlük ‘tam kapanma’ kararının ardından başta İstanbul olmak üzere birçok kentte il dışına çıkmak isteyenler otobanlarda yoğunluk oluşturdu.

İstanbul’da, tam kapanma tedbirleri öncesinde il dışına çıkmak isteyenler, Anadolu Yakası‘nda TEM Otoyolu ve D-100 Karayolun’nda yoğunluk oluştururken, birçok kentte otobüs, uçak ve tren biletlerinin de hızla satıldığı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin mobil uygulamasına göre, trafik yoğunluğu saat 09.30’da yüzde 54 olarak ölçüldü. İlerleyen saatlerde ise yüzde 74’e çıktı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise, tam kapanma dönemini fırsata çevirmeyi isteyenlerin vaka sayısında artışa neden olabileceğini söyledi.

Kapanma öncesi hareketliliğin artacağına dikkat çeken İlhan, “Vaka sayısını azaltmanın yolu, kalabalıklarda bir araya gelmemek. Tüm bu kısıtlamalar, tüm bu yükü 83 milyon olarak sırtlanmamızın esas nedeni, vaka sayısını azaltmak. Devlet bu kadar önlem almışken, sağlık çalışanları 13 aydır görevinin başında, izin dahi kullanmamışken, ben diğer vatandaşlarımızı da kurallara uymaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘Tatile, memlekete gideyim zamanı değil’

Prof. Dr. İlhan, tam kapanmanın tatil ve aile ziyareti gibi risk oluşturacak toplanmalar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Şu an ‘İzne gideyim,’ ‘Tatile gideyim,’ ‘Bayramda ailemin yanına gideyim’ zamanı değil. Şu an geldiğimiz noktada herkesin çekirdek ailesi ile hareketliliği azaltarak, bulunduğu yerde sabit kalması ve kurallara uyması, sırası geldiğinde aşısını olması gerekir. Seyahat ve hareketlilik yoğun olursa bireysel keyiflerimizi topumun güvenliğine tercih edersek ardı sıra gelecek vakalar ile yine karşılaşma ihtimalimiz söz konusu olabilir. Tüm vatandaşlarımızı olabildiğince kendi yerlerinde tutmak gerekiyor, çekirdek aile ile kısıtlamayı geçirmeye davet etmek gerekir. Hareketlilik ve kalabalık olan her yerin koronavirüs için risk oluşturduğunu bir kez daha vurgulamak gerekir.”

Prof. Dr. İlhan, kapanmanın olacağı 17 günde vakaların tabloya yansıyacağını da söyleyerek, Perşembe gününden itibaren alınacak önlemlerin etkisinin 14 güne yakın bir zaman diliminde yansıyacağını belirtti.

Kısıtlamanın uygulandığı zamana denk gelen seyahatler, muafiyeti bulunan kişeler dahil, ancak zorunlu hallerde seyahat izin kurullarından izin alınması şartıyla yapılabilecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.