ManşetTürkiye

Taliban’dan Türkiye ile işbirliği mesajı

0

Afganistan‘da yönetimi ele geçiren Taliban’ın sözcülerinden Suheyl Şahin, Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen’e yaptığı açıklamada, “Sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat, enerji alanında ve yer altı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz” dedi.

Taliban’ın kurucuları arasında yer alan Şahin, kendilerine karşı savaşan askerler, kamu görevlileri dâhil her kesim için genel af ilan ettiklerini hatırlattı; “Buna rağmen Kâbil Havalimanında verilen görüntülere ülkemiz, milletimiz adına üzüldük. İntikam ya da rövanş alma, muhalifleri ezme gibi hedeflerimiz yok” dedi. Şahin bunu açıkça ilan etmelerine rağmen kaçış ısrarını anlamakta zorluk çektiklerini söyledi.

Ancak ülkede görev yapan yabancı medya temsilcileri, örgüt üyelerinin Kabil Havalimanı ve basın kuruluşları başta olmak üzere birçok merkeze baskın düzenlediğini, özellikle ABD ve NATO için çalışan çevirmenler ve görevliler ile gazeteciler ve yakınlarına saldırdığını iletiyor.

‘Tüm ülkelerle işbirliğine hazırız’

Şahin ise röportajda “küresel medya ağının Taliban’a duyulan taban desteğini perdelediğini ve burka ve benzeri imgeler üzerinden bir karalama kampanyası yürütüldüğünü” ileri sürdü:

Suheyl Şahin.

“Yepyeni bir Afganistan inşa edeceğiz. Şu an genel olarak asayiş sorununu hallettik. Sırada siyasi kadroların açıklanması ve hükümet programının okunması var. Taliban olarak içeride halkın can, mal, akıl, nesil ve inanç özgürlüğünü garanti altına alacağız. Dışarıda ise tüm ülkelerle karşılıklı iş birliği yapmaya hazırız. Tüm dünya şunu bilsin ki tüm yabancı misyonlar, yatırımlar güvendedir.”

Şahin, ülkede büyücülük, uyuşturucu üretimi, falcılık gibi etkinliklerle faizin her türlüsünün yasaklandığını ve bunlara devam edenlere karşı ağır müeyyideler getirildiğini de aktardı.

‘Bilinenin aksine Türkiye ile yakın ilişkiler içindeyiz’

Suheyl Şahin Türkiye’den beklentilerine ilişkin ise şunları söyledi:

  • Taliban olarak bilinenin zıddına Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olduk. Türkiye bizim için çok önemli bir aktör ve hem dünyanın saygın ve güçlü bir ülkesi hem de İslam ümmeti için çok özel yeri olan bir millet ve devlet. Diğer yandan Türkiye’nin Afganistan ile olan bağı hiçbir ülke ile kıyaslanamaz.
  • Afganistan İslam Emîrliği olarak tüm ülkelerden daha çok Türkiye’nin dostluğuna, desteğine ve iş birliğine ihtiyacımız var. Afganistan’ın zengin yer altı zenginlikleri var. Ancak bunları işleyecek gücümüz yok.
  • İşgal ve yağmacı yöneticiler yüzünden tüm altyapımız çöktü. Sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat ve enerji alanında ve yer altı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Türkiye ile işbirliği yapmak istiyoruz.
  • İç dengelerin tam olarak şekillenmesinin hemen ardından bu konularda Türk kardeşlerimizin etkin rol oynaması en büyük beklentimiz.”

Pençşirde Ahmed Mesud önderliğindeki savaşçılar, Taliban’a karşı nöbet tutuyor.

Pençşir’e operasyon yapılabilir

Tüm dünyada örnek olacak bir yönetim modeli ortaya koyacaklarını iddia eden Taliban sözcüsü,  bazı ülkelerin iç dinamikleri zorlayarak yeni süreci sabote girişimlerinde bulunacaklarını, örgütün kontrolü dışında kalan Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud önderliğinde yeni bir muhalefet merkezine dönüşen Pençşir’e dönük operasyon planlarının hazır olduğunu ifade etti. Şahin “Oraya girme gücümüz var. Ancak kan dökmek istemiyoruz. Müzakere ve barışçıl yolları tüketmeden silah kullanmayacağız” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.