DünyaKadınManşet

Taliban’dan cansız mankenler genelgesi: Başları örtülsün!

0
Afganistan’da iktidarı ele geçirdikten sonra kadınları sosyal hayattan uzaklaştırmaya dönük politikalarını birer birer hayata geçiren Taliban hükümeti, şimdi de mağazalardaki kadın mankenlerle ilgili bir açıklama yayımladı.

Daha önce cansız mankenlerin ‘başlarının kesilmesini’ isteyen hükümet, mağaza sahiplerinin bastırmasıyla geri adım atarak, ‘başlarının örtülmesi koşuluyla’ kadın mankenlerin mağaza vitrinlerinde kullanılmasına izin verdi.

kabil-manken-001.jpg

Taliban’a itaat etmekle müşteri çekmeye çalışmak arasında denge kurmak isteyen dükkan sahipleri de mankenlerin başını çeşitli şekillerde örtmek zorunda kaldı. Başkent Kabil‘in kuzey kesiminde giyim mağazalarının sıralandığı orta sınıf bir ticaret caddesi olan Lycée Maryam Caddesi’ndeki mağazaların vitrinleri ve teşhir salonlarında, renk ve dekorasyonla parıldayan abiyeler ve elbiseler içindeki cansız mankenler, kafaları kumaş çuvallara veya siyah plastik torbalarla sarılı biçimde sergilenmeye başlandı.

 

Taliban, Afganistan’da kadın ve erkeklerin beraber eğitim görmesini yasakladı
Taliban, Afganistan’da kadınlara üniversiteyi de yasakladı
Taliban Afganistan’da kadınlar için yaşam çemberini iyice daralttı: Dünya bizi izliyor ve hiçbir şey yapmıyor

Yönetimi 2021’in ağustos ayında ele geçiren Taliban, geçmişe kıyasla daha ‘ılımlı’ bir politika izleme ve kadın haklarını kısıtlamama vaadinde bulunmuştu. Ancak kısa süre içinde kadınlara yönelik kısıtlamalar getirilerek kız öğrencilerin sadece ilkokul düzeyinde okumasına izin vermişti. Ardından, kadınların üniversite eğitimi almasını da yasaklayan Taliban, ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da kadınları çalıştırmasını yasaklamıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.