DünyaManşet

Taliban, Türkiye’yi bir kez daha uyardı: İçişlerine müdahale olarak değerlendiririz

0

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, TRT Arabi‘ye verdiği röportajda ABD ve diğer devletlerin Afganistan’dan çekilmesi, Kabil Havalimanı‘nın işletilmesi gibi konulara değindi.

Mücahid, Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini, fakat Kabil Havalimanı’nın, diplomatik misyonların ve elçiliklerin güvenliğinin Afganistan’ın sorumluluğunda olduğunu, aksi bir tutumu ülkenin içişlerine müdahale olarak değerlendireceklerini ifade etti.

‘Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz’

Taliban Sözcüsü, verdiği röportajda barış ve güvenliği yeniden canlandırmak ve yeniden inşa sürecini başlatmak için diğer ülkelerle çalışmak istediklerini vurguladı.

Mücahid, özellikle Müslüman ülkelerden Afganistan’da siyasi çözüm ve savaşın sona erdirilmesi konusunda destek istedi ve Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini kaydetti:

Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz, Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var. Türkiye’nin geçmişi bırakıp bugüne ve geleceğe dönmesini istiyoruz. Ondan sonra diyalog isteyebiliriz.”

‘İçişlerine müdahale olarak değerlendiririz’

İstanbul’da yapılması planlanan barış konferansı konusuna da değinen Zabihullah Mücahid, Afganistan’ı ve bölgeyi barışa kavuşturacak her fırsatı değerlendirdiklerini kaydetti.

Ancak Mücahid, Kabil havalimanının, diplomatik misyonların ve elçiliklerin güvenliğinin Afganistan’ın sorumluluğunda olduğunu, aksi bir tutumu ülkenin içişlerine müdahale olarak değerlendireceklerini kaydetti.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’daki Kabil Havaalanı’nın işletilmesine olumlu baktıklarını ifade edip, ABD’den bazı şartlar talep etmişti.

Taliban ise daha önce yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin Afganistan’da kalması durumunda işgalci olarak nitelendirileceğini ve tüm işgal güçlerine karşı da cihat politikasını uygulamaya devam edeceklerini belirtmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.