Taksim Platformu’ndan İnsani İstanbul Projesi

Taksim Platformu’nun hazırladığı alternatif “İnsani İstanbul Projesi”nin öncelikle mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilere götürülerek ortak bir anlaşma zemini aranacağı belirtildi.

İstanbul'un kalbi sayılan Taksim Meydanı ile Harbiye arasındaki Cumhuriyet Caddesi'nin son hali

Taksim Platformu’ndan yapılan açıklamada alternatif projelerinin her şeyden önce insani odaklı olduğu belirtilerek, “Temelde kent yönetiminin, önce kent halkıyla ilişki kurmasını, onun ihtiyaçlarını, imkânlarını, isteklerini dikkate alacak bir kamusal işleyiş modeli oluşturmasını hedefliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Önce Dernek kuruldu

Serkan Ayazoğlu’nun Taraf’taki haberine göre, geçen hafta Taksim gönüllüleri “Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği”nin kurulduğunu yaptığı basın toplantısıyla ilan etmişti. Bu kez de Taksim Platformu Taksim için hazırladığı alternatif projesini tüm siyasi partilere anlatmaya hazırlanıyor.

İlk hedef projeyi iktidar partisi AKP’ye anlatmak. Ardından CHP, MHP, BDP gibi muhalefet partilerinin de aralarında bulunduğu tüm siyasi partilere proje anlatılarak anlaşma zemini aranacak.

Projeye destek verenler

Projeye Betül Tanbay, Murat Belge, Lale Mansur, Tarhan Erdem, Vasfi Kortun, Cengiz Aktar, Pelin Batu gibi isimler destek verirken, siyasi partiler ile görüşmelere katılacak heyet bu isimlerin arasından belirlenecek.

Örnek projeler

Londra Greenway, Eskişehir Porsuk Çayı, Seul Cheonggyecheon gibi dünyadan birçok uygulama incelenerek hazırlanan projede, Nişantaşı- Beyoğlu arasındaki alan kısmen araç trafiğinden arındırılarak, caddeler mahalleler birbirine bağlanıyor, insan ve yürüme odaklı yaklaşımda içinde yeşil alanlar bulunan kültür vadisi yeniden canlandırılıyor.

Proje diğer bölgeler için örnek olacak bir yönetim planı olması açısından da önem arz ediyor. Vadinin rekreasyon ve kültür alanını canlandırmak için pilot bölge olarak seçilmesinin birçok sebebi var. Bu sebeplerin arasında buradaki yeşil alanlar önemli yer tutuyor.

Bunun yanında Taksim, Kongre, İTÜ, Nişantaşı gibi yaşam ve kültürün aktif merkezlerin de burada bulunması önemli etkenlerden.

Fotoğraf: Bülent Müftüoğlu

(T24, Taraf, Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hak savunucularından kent hayvanları için yarın AYM önüne çağrı

Hak savunucuları, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik 'katliam yasası'nı esastan görüşme kararı alan AYM'nin önünde toplanacak.

Afrika: Zenginlerin yarattıkları iklim krizinin bedelini ödeme zamanı geldi

'Afrika, yok denecek kadar az karbon ayak izine rağmen iklim felaketlerinin ön cephesinde yer alırken, fosil yakıt endüstrisi rekor kârlar elde etmeye devam ediyor.'

Türkiye, açık denizlerin biyoçeşitliliğini korumayı amaçlayan BM anlaşmasını imzaladı

Türkiye'nin anlaşmaya taraf olması için Meclis'te onaylanması gerekiyor. Yürürlüğe girmesi için ise 60 ülkenin 2025'e kadar onayı bekleniyor.

Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik

Menteşe’nin Bayır ve Yatağan’ın Deştin mahallelerinde kurulmak istenen entegre çimento tesisini engelleyen halk, kazanımlarını iki günlük festivalle kutladı.

[İklim Masası] Zenginlerin karbon ayak izi, tahminlerden çok daha yüksek

Zenginlerin karbon ayak izi, toplumun kalanı tarafından olduğundan çok daha düşük tahmin ediliyor. Eşitsizliğe dair farkındalığı artırmak en zenginlerin iklim politikalarına desteği artırabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR