Taksim Platformu’ndan İnsani İstanbul Projesi

Taksim Platformu’nun hazırladığı alternatif “İnsani İstanbul Projesi”nin öncelikle mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilere götürülerek ortak bir anlaşma zemini aranacağı belirtildi.

İstanbul'un kalbi sayılan Taksim Meydanı ile Harbiye arasındaki Cumhuriyet Caddesi'nin son hali

Taksim Platformu’ndan yapılan açıklamada alternatif projelerinin her şeyden önce insani odaklı olduğu belirtilerek, “Temelde kent yönetiminin, önce kent halkıyla ilişki kurmasını, onun ihtiyaçlarını, imkânlarını, isteklerini dikkate alacak bir kamusal işleyiş modeli oluşturmasını hedefliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Önce Dernek kuruldu

Serkan Ayazoğlu’nun Taraf’taki haberine göre, geçen hafta Taksim gönüllüleri “Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği”nin kurulduğunu yaptığı basın toplantısıyla ilan etmişti. Bu kez de Taksim Platformu Taksim için hazırladığı alternatif projesini tüm siyasi partilere anlatmaya hazırlanıyor.

İlk hedef projeyi iktidar partisi AKP’ye anlatmak. Ardından CHP, MHP, BDP gibi muhalefet partilerinin de aralarında bulunduğu tüm siyasi partilere proje anlatılarak anlaşma zemini aranacak.

Projeye destek verenler

Projeye Betül Tanbay, Murat Belge, Lale Mansur, Tarhan Erdem, Vasfi Kortun, Cengiz Aktar, Pelin Batu gibi isimler destek verirken, siyasi partiler ile görüşmelere katılacak heyet bu isimlerin arasından belirlenecek.

Örnek projeler

Londra Greenway, Eskişehir Porsuk Çayı, Seul Cheonggyecheon gibi dünyadan birçok uygulama incelenerek hazırlanan projede, Nişantaşı- Beyoğlu arasındaki alan kısmen araç trafiğinden arındırılarak, caddeler mahalleler birbirine bağlanıyor, insan ve yürüme odaklı yaklaşımda içinde yeşil alanlar bulunan kültür vadisi yeniden canlandırılıyor.

Proje diğer bölgeler için örnek olacak bir yönetim planı olması açısından da önem arz ediyor. Vadinin rekreasyon ve kültür alanını canlandırmak için pilot bölge olarak seçilmesinin birçok sebebi var. Bu sebeplerin arasında buradaki yeşil alanlar önemli yer tutuyor.

Bunun yanında Taksim, Kongre, İTÜ, Nişantaşı gibi yaşam ve kültürün aktif merkezlerin de burada bulunması önemli etkenlerden.

Fotoğraf: Bülent Müftüoğlu

(T24, Taraf, Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR