ManşetYerel

Taksim’de yayalaştırma mı, insansızlaştırma mı?

0

Taksim Platformu bugün düzenlediği bir basın toplantısı ile Taksim Meydanı ile ilgili projeyi tartışmaya açtı.

Sunulan proje ile , Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete, Tarlabaşı ve Cumhuriyet Caddelerinde derinliği on metreyi, uzunluğu yetmiş metreyi bulan devasa yarıklar açıldığını, dalış tünelleri ile meydanın altına girildiğini, yüksek istinat duvarları yapıldığını, kaldırımların servis yoluna dönüştüğünü, ağaçların  kesildiğini belirten Taksim Platformu sözcüleri proje gerçekleştiği takdirde yürüyerek Taksim’e çıkmanın imkansız hale geleceğini belirtiyorlar.

Platform sözcüleri çağdaş planlamacılık açısından şehir merkezlerinde artık  tünel uygulamalarının terk edildiğini, çünkü tünellerle ulaşım sorununun çözülmediğinin anlaşıldığını hatırlatıyorlar.

Projenin adlandırıldığı gibi bir yayalaştırma projesi değil, meydanı insanlardan koparma projesi olduğunu söyleyen platform sözcülerinden Korhan Gümüş projenin hazırlanma ve sunulma biçiminin de eleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

önce

 

 

 

 

 

 

sonra

 

 

Taksim Projesinin Başbakan  tarafından seçimlerden önce açıklanmış, ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince oybirliğiyle onaylanmıştı. İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan da yine oybirliğiyle, “plan tadilatı” ismi altında apar topar geçirilen proje vergileri ile projeyi finanse eden, oyları ile politikacılarını karar merkezlerine taşıyan kentlilere sorulmadı, anlatılmadı, müzakereye açılmadı.

Taksim’de yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten Platform Taksim’in  etrafındaki mahalleleri, yaşayanı, işyeri ve ziyaretçisi ile birlikte ele alınarak planlanmasını istiyor.

Taksim Platformunun talepleri şöyle :

Türkiye’nin en önemli meydanı Taksim her kesimden, her yaştan insanın ortak değeri… Anayasa için gerektiği ifade edilen katılım ve uzlaşma temelli yaklaşım, Taksim meydanı düzenlemesi için de gerekiyor. Taksim’i “Yeni Anayasa”nın somut provası olarak görüyoruz.

Taksim ve çevresinin düzenlenmesi eskiden olduğu gibi yap-boz biçiminde tepeden inme bir kararla biçimlenmesin… Gelin bu defa farklı bir iş yapalım. Bu uygulama neden kenti fikir yönünden zenginleştirecek, nasıl bir yönetim istediğimizi gösterecek başarılı bir örnek olmasın?

Kent yönetimini görevini yapmaya çağırıyoruz.

TAKSİM HEPİMİZİN!

 

Taksim platformunun güncellemelerini şimdilik platformun facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Yeşil Gazete Haber Merkezi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.