Dünya

Takas edilen Filistinliler Türkiye’ye

0

İsrail’in, Gilad Şalit takası karşılığında serbest bırakacağı Filistinlilerden 200 kadarını sınır dışı edeceği, bu kişilerden bazırlarının da Türkiye’ye gönderileceği iddia edildi.

Hamas ile İsrail arasında yapılacak Gilad Şalit takasının ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Şalit karşılığında İsrail’in, elindeki 1027 Filistinli’yi serbest bırakacağı kaydedilmişti.

İsrail’in bu kişilerden 200 kadarını Batı Şeria’dan sınır dışı edeceği ve bunlardan bazılarının Türkiye’ye gönterileceği iddia edildi.

İsrail radyosu, Gilad Şalit karşılığında serbest bırakılacak 1027 Filistinli tutukludan 200 kadarının Batı Şeria’dan sınır dışı edileceğini belirtirken, bunların Gazze Şeridi’ne ve diğer ülkelere gönderileceklerini bildirdi.

Haberde, El Arabiya televizyonu kaynak gösterilerek, “İsrail’in bu tutukluların komşu ülkeler Suriye, Lübnan ve Mısır’a gitmelerini kabul etmediği” de belirtildi.

El Arabiya’dan aktarılan haberde, “iki kadın tutuklunun Ürdün’e gönderileceği, diğer bazı tutukluların ise Türkiye, İsveç ve Norveç’e gönderilecekleri” ileri sürüldü.

İsrail İç Güvenlik servisinin (Şin Bet) Başkanı Yoram Cohen, serbest bırakılacaklardan 40’ının dış ülkelere gönderileceklerini bildirmişti.

“UYGULAMAYI GECİKTİRMEYECEĞİZ”
Öte yandan, Maariv gazetesinin internet sitesine göre, İsrail Cezaevleri İdaresi’nin bir yetkilisi, serbest bırakılacak Filistinli tutukluların listesi ellerine geçtiğinde, Filistinli tutukluların 24 saat içinde Gazze Şeridi ve Batı Şeria’ya aktarılmalarını sağlayacaklarını belirtti ve “Biz hazır durumdayız ve anlaşmanın uygulanmasını geciktirmeyeceğiz” diye konuştu.

Cezaevi yetkilisi, tutukluların bir çoğunun “tehlikeli” olarak tanımlanan sınıfa girdiğini de belirterek, nakiller sırasında güvenlik önlemlerinin çok sıkı tutulacağını ifade etti.

Verilen bilgiye göre, serbest bırakılacak tutukluların büyük bir bölümü, İsrail’in güneyindeki Ketsiyot, Nafha, Ramon, Eshel, Şikma cezaevlerinde bulunuyor.

GİLAD ŞALİT’İ KAÇIRANLAR DA SERBEST
Maariv’in haberine göre, serbest bırakılacak Hamaslı tutuklular arasında, Gilad Şalit’in 5 yıl kadar öncesinde Gazze şeridi’ne kaçırılmasına karışmış veya kaçırmaya yardım edenler de bulunuyor.

Haberde, bunlardan çoğunun mahkemelerinin henüz tamamlanmadığı ve bu kişilerin mahkeme oturumlarının, Ber Şeva’daki Bölge Mahkemesi’nde, kapalı kapılar ardında, büyük gizlilik altında yapıldığı da kaydedildi.

Haberde, İsrail İç Güvenlik Servisi Şabak ve polisin elindeki delillere göre, Şalit’in kaçırılmasını videoya kaydeden ve Şalit’i Gazze Şeridi’ne götüren kişi olarak adlandırılan bir Filistinli tutuklunun da serbest bırakılacaklar arasında yer aldığı belirtildi.

Maariv, ancak kaçırma operasyonunun videosunun henüz bulunmadığını da kaydetti.

TOPLAM 5508FİLİSTİNLİ HAPİSTE
Verilere göre, halen İsrail’in cezaevlerinde 5508 Filistinli tutuklunun bulunduğu belirtilirken, anlaşmayla ilgili ilk haberlerin gelmesiyle birlikte cezaevlerinde tutuklular arasında hareketliliğin başladığı ve tutukluların sürekli haberleri takip ettikleri aktarıldı.

Buna göre, Filistinli tutuklular, özellikle devlet kanalı olan Kanal 1 televizyonunun haberlerini yakından takip ediyorlar.

(Ajanslar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.