ManşetTürkiye

Tahir Elçi’yi onbinler uğurladı

0

Diyarbakır’da dün öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, onbinlerin katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Elçi’nin cenazesi Pazar günü 08.30’da Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi morgunun önünde toplanan yakınları, meslektaşları ve sevenleri tarafından alındı.

30

Elçi’nin cenazesi cübbelerini giyen meslektaşlarının omuzları üzerinde morgdan çıkarıldı. Tabutunun üzerine önce Diyarbakır Barosu flaması serildi, onun üzeri de sarı, yeşil, kırmızı renkle kaplandı.

İlk başta yürüyüş yapılmaması kararlaştırıldıysa da toplanan binlerce kişi Elçi’nin fotoğrafının yer aldığı “Em te ji bîr nakin, Seni unutmayacağız” pankartıyla yürüyüşe geçti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da yer aldığı grup Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önüne doğru yürüdü.

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, Tahir Elçi’nin yargısız infazların ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için mücadele ettiğini ancak bu karanlık güçlerin hedefi olduğunu söyledi. Elçi’nin televizyonda söylediği sözler nedeniyle iktidarın hedefi olduğu ve siyasi lince maruz kaldığını ekledi.

Türkan Elçi: “Faili meçhuller ağırlayacak onu”

32

Törende Türkan Elçi de bir konuşma yaptı ve eşi Tahir Elçi’nin 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenlerin hukuk mücadelesine yürüttüğüne dikkat çekerek,”Faili meçhuller ağırlayacak onu” dedi.

Ardından Tahir Elçi’nin abisi konuştu ve Tahir Elçi’nin Hrant Dink, Musa Antek gibi bütün aydınlar gibi katledildiğini söyledi.

Demirtaş: Elçi’yi devletsizlik öldürdü

33

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşkonuşmasında şunları söyledi:

“Barış, kardeşlik, demokrasi uğruna adanmış bir ömür böylesi bir dönemde herhalde yumuşak yatakta son bulmayacaktı.

“Önemli olan nasıl yaşadığınızdır. Elçi son saniyeye kadar barışı ağzından eksik etmedi.

“Sokaklarda çok acı gördük, her gün cenaze kaldırdık, morg cenaze kapılarında büyüdük. Ama bunu kader olarak görmedik. Buraya barış gelecek elbet. Bunu göreceğiz.

“Biz sadece topraklarımızda özgür yaşamak istedik. Kan istemedik savaş istemedik.

“Gerçekleri konuşanlara yaşam hakkı tanımıyorlar. Gerçekler acıdır.

“Tahir Elçi gerçekleri konuşmanın bedeli olacağını biliyordu. Yatağında yastığında ölmeyeceğini bilenlerdendi. Bizler çocuklarımız torunlarımız yataklarında rahat ölsünler diye canımızı ortaya koyduk. Bizi bu şekilde korkutacaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar.

“Elçiyi gittiği yerde binlerce faili belli karşılayacak. Bugün Türküyle Kürdüyle yüzbinler arkandan ağıt yakıyor. Gözün arkada kalmasın.

“Bu cinayetin aydınlanacağından şüphemiz var. Bu devlet hiçbir zaman hepimizin devleti olmadı.

“Tahir’i devlet değil, devletsizlik öldürdü. Ankara’da bu acıyı hissetmeyen devlet var. Acıda bile ortaklaşamayan toplumu nasıl bir arada tutabilirsiniz.

“Biz özgürlük kervanını varması gereken yere vardırana kadar ortak mücadeleyi büyüteceğiz. Gözün arkada kalmasın Tahir Elçi; böyle olmasını istemezdik.

“Kolay değil ama bugünler de geçecek. Bütün acılar bu topraklarda Newroz ruhuyla çiçeğe duracak.”

Tahir Elçi daha sonra sevenleri tarafından “Şehit namirin” sloganıyla Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Elçi defnedildikten sonra mezarına karanfiller konuldu.

Elçi’nin mezarı başında kısa bir konuşma ağabeyi Ahmet Elçi, “Davamız, kardeşlik, birlik, barış ve halkımızın özgürlük davasıdır” dedi.

Diyarbakır Sümerbank taziye salonunda taziye çadırı kurulacak.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.