DünyaKadınManşet

Suudi Arabistan’da kadın hakları aktivistinin davası terör suçlularının yargılandığı mahkemede

0

Cezaevinde maruz bırakıldığı temel hak ihlalleri sebebiyle bir ay önce açlık grevine başlayan ve grevine hala devam eden kadın hakları aktivisti Loujain el-Hathloul‘un ailesi kızlarının davasının terör suçlularının yargılandığı özel bir mahkemeye sevk edildiğini açıkladı.

Kadınların araba kullanmasına izin verilmesi için yürüttükleri kampanya sebebiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Loujain el-Hathloul’un davası sürmeye devam ediyor. Hathloul’un kızkardeşi Lina, davanın terör suçlularının yargılandığı özel ceza mahkemesine nakledildiği bilgisini paylaştı. Aile çarşamba günü Riyad‘da görülen davada kızlarının serbest bırakılmasını bekliyordu.

Krallığa komplo kurmakla suçlanıyor

Loujain el-Hathloul ve 12 kadın hakları savunucusu 2018 yılının mayıs ayında kadınların araba kullanmasına izin verilmesi için yürüttükleri kampanya sebebiyle gözaltına alındı. Kadınlar Suudi Arabistan Krallığı‘na düşman dış örgütlerle komplo kurmakla suçlanıyor. Kadınların tutuklanmasından sadece birkaç hafta sonra Kral Selman, ülkede kadınların araba kullanma yasağını kaldırdı.

Suudi yetkililer, el-Hathloul’un tutuklanmasının kadınların araba sürmesine izin verilmesi talebiyle ilgili olmadığını söylüyor. İddiaya göre, el-Hathloul yabancı diplomatlar, medya ve aktivist gruplarla ilişki içinde ve bunlardan dolayı suçlanıyor.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman 2018’de Bloomberg‘e verdiği bir röportajda Hathloul’un casus olduğunu kanıtlayan videolar olduğunu iddia etti. Ancak şu ana kadar herhangi bir kanıt gösterilmedi.

Aile, kızlarının işkence gördüğünü söylüyor

Hathloul’un ailesi kızlarının işkence gördüğünü söylerken, hükümet yetkilileri ise bunu reddediyor. Aile, kızlarının üç ay boyunca hücre hapsinde tutulduğunu, kimseyle görüşmesine izin verilmediğini, elektrik, kırbaç ve cinsel taciz işkencelerine maruz bırakıldığını söylüyor.

Aile ayrıca, Hathloul’a cezaevinde işkence görmediğine dair bir mektup yazması ya da televizyonda konuşması karşılığında serbest bırakılma teklifi edildiğini belirtiyor.

İnsan hakları örgütleri endişeli

Birleşmiş Milletler Kadın Hakları Komitesi Uzmanları 31 yaşındaki genç kadının fiziksel ve ruhsal sağlığıyla ilgili endişeli olduklarını dile getirdi.
Ayrıca, insan hakları grupları da 2008 yılında terör davaları için kurulan özel ceza mahkemesinin barışçıl muhalifleri cezalandırmak için kullanıldığına dikkat çekiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.