DünyaManşet

Suudi Arabistan cami hoparlörlerinin sesini kısmakta kararlı: Ebeveynler şikayetçi 

0

Suudi Arabistan’daki yetkililer, camilerdeki hoparlörlerin ses düzeyine getirilen kısıtlamaların ardından gelen tepkilere karşı bir açıklama yaparak kısıtlamaların arkasında olduklarını söyledi.

Ülkenin İslami İşler Bakanlığı geçtiğimiz hafta tüm hoparlörlerin maksimum seslerinin yalnızca üçte birine ayarlanması gerektiğini duyurmuştu.

Ancak yeni uygulama sosyal medyada çok fazla tepkiyle karşılaşmıştı. Birçok kullanıcı restoran ve kafelerdeki yüksek sesli müziğin de yasaklanmasını talep eden bir etiket üzerinden tepkilerini dile getirmişti.

‘Ebeveynlerden şikayetler geliyor’

BBC’nin haberine göre İslami İşler Bakanı Abdüllatif el-Şeyh, yeni düzenlemenin halktan gelen şikayetlere yanıt olarak yapıldığını söyledi. Bakan, tepkilerin büyük bir kısmının yüksek sesin çocukların uykusundan uyanmasına neden olduğunu belirten ebeveynlerden geldiğini aktardı.

Devlet televizyonunda yayınlanan bir videoda konuşan Bakan, namaz kılmak isteyenlerin imamın ezanını beklemeye gerek duymayacağını söyledi.

Bakan, uygulamaya eleştiri getiren kişileri ise “krallığın düşmanları” olarak nitelendirdi ve “kamuoyunu karıştırmak istediklerini” iddia etti.

Dinin kamusal hayattaki rolü azaltılmaya çalışılıyor

Kısıtlamalar, Veliaht Prens Muhammed bin Salman‘ın Suudi Arabistan’ı daha liberal hale getirme ve dinin kamusal hayatta oynadığı rolü azaltma girişimleri çerçevesinde gerçekleşiyor.

Bu kapsamda kadın sürücülerin yasaklanması gibi sosyal kısıtlamalar hafifledi. Ancak buna ek olarak ülkedeki ifade özgürlüğüne karşı engellemeler de arttı. Bu politikaları eleştiren binlerce kişi tutuklandı ve hapsedildi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.