Suriye’ye kimyasal silah yaptırımı geldi

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Suriye'nin üyelikten kaynaklanan tüm hak ve imtiyazlarını askıya aldı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), kimyasal gaz kullanmakla suçladığı Suriye‘nin üyelikten kaynaklanan tüm hak ve imtiyazlarını askıya aldı.

193 üyeli örgütün Lahey‘deki merkezinde yapılan oylamada 87 ülke kabul ve 15 ülke ret oyu verirken 34 ülke çekimser kaldı. Böylece karar için gerekli üçte ikilik çoğunluğa ulaşılırken örgüt tarihinde ilk kez bir üye devletin oy hakkı askıya alınmış oldu.

OPCW yıllık toplantısı çerçevesinde ABD, İngiltere ve Fransa‘nın başını çektiği 46 ülke salı günü Suriye’nin oy hakkının askıya alınması için girişim başlatmış, tasarıyla ilgili uzlaşmaya varmak için yapılan diplomatik girişimler sonuç vermemişti.

Tüm tesis ve silahlar deklare edilene kadar

DW Türkçe’nin haberine göre kabul edilen kararda Şam yönetimi tüm kimyasal silahlarını ve kimyasal silah üretim tesislerini deklare edene kadar Suriye’nin OPCW’deki tüm hak ve imtiyazlarının askıya alındığı belirtiliyor.

Askıya alınan hak ve imtiyazlar arasında oy kullanma hakkının yanı sıra idare konseyi için aday gösterme ve örgütte görev üstlenme de bulunuyor.

Karar ayrıca OPCW Başkanı Fernando Arias‘ın, Suriye’nin kendisinden talep edilen koşulları tamamen yerine getirip getimediği konusunda düzenli rapor sunmasını da öngörüyor.

Geçtiğimiz yıllarda da suçlamalar olmuştu

Örgüte 2013 yılından beri üye olan Suriye ise kimyasal silah kullandığı suçlamalarını reddederek bu girişimi propaganda aracı diye nitelendirdi.

OPCW’nin oluşturduğu araştırma komisyonu, geçen hafta yaptığı açıklamada Suriye hava kuvvetlerine ait bir askeri helikopterin 2018 yılında bir köye “zehirli klor gazı içeren bir silindir bombası attığına inanılması için makul nedenler olduğunu” bildirmişti.

Komisyon, geçen yıl da Suriye‘yi 2017 yılında, Letamina bölgesinde klor ve sarin gazı kullanmakla suçlamıştı. 2015-2018 yılları arasında Suriye birliklerinin kimyasal silah kullanımı sonucu binlerce kişinin yaşamını yitirdiği ya da zarar gördüğü düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR