DünyaManşet

Suriyeli Çerkesler için 10 dakikalık eylem

0

Suriye’de yaşayan yaklaşık 130 bin Çerkes taraf olmamasına karşın savaştan en çok etkilenen topluluklardan biri. Dünyanın değişik bölgelerinde bu soruna dikkat çekmek için Çerkesler, 10 dakikalık bireysel oturma eylemleri yapıyorlar.

Bianet’ten Haluk Kalafat’ın haberine göre Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 17 Kasım günü tek kişilik bir eylem yapıldı. Elinde “Suskunluğunuzu bozun Suriye Çerkeslerinin ölümlerini durdurun” yazılı bir dövizle Belediye Binası’nın önüne gelen Sagus Metin Alhas, burada 10 dakika süren bir oturma eylemi gerçekleştirdi.

Alhas’ın eylemi tek kişilikti ama tüm dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmış Çerkeslerin sesini duyurduğu için destekçisi çoktu. Alhas burada yaptığı açıklamada “Suriye’de Çerkesler savaşın tarafı olmamasına karşın ölüyor. Onların ölümleri karşısında süren sessizliğin bozulmasını istiyorum” dedi.

24 Çerkes aile Reyhanlı’da

Bianet’in ulaştığı Alhas bu eylemin Rusya’da ve Türkiye’de bu soruna dikkat çekmek için oluşturulan “Çerkes Yurtseverler Oluşumu” tarafından ortaya atıldığını, Rusya’da da bireysel 10 dakikalık eylemler yapıldığını söyledi.

Reyhanlı’da yaşayan Çerkesler, Suriye’den gelen 24 aileyi kendi olanaklarıyla konuk ediyor. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAF-FED) çatısı altında olan Reyhanlı Çerkes Derneği / Adige Xase aracılığıyla toplam 95 kişilik Suriyeli Çerkeslerin tüm masraflarını karşılamaya çalışıyorlar. Alhas ihtiyaçları karşılayamadıkları noktalarda KAF-FED merkezinden yardım istediklerini söylüyor.

Reyhanlı’da kriz komitesi

Dernekte bir kriz komitesi kurmuşlar. Dokuz kişilik komitede iki Süriyeli Çerkes bulunuyor. Önlerindeki ilk hedef Suriye’den çıkmak isteyen Çerkeslere yardım edebilmek. Bu konuda Alhas biraz dertli “Türkiye’deki Çerkez topluluğu Reyhanlı kadar yakından ilgilenmiyor bu sorunla. Biz içinde yaşıyoruz.”

Yeni gelenler Kayseri ve Maraş’a

Sınırı geçip Türkiye’ye gelebilenleri artık yerleştirebilecekleri yer kalmamış. Haftabaşında yedi kişiye Kayseri’deki Çerkes ailelerin yanında yer bulmuşlar. Geçtiğimiz hafta Maraş Göksun ilçesindeki Mehmetbey köyüne iki kişi göndermişler. Mehmetbey köyünde şu an 5 aile bulunuyormuş; ilçedeki diğer Çerkes köyüne de iki aile yerleştirilmiş. Ancak sınıra yakın Türkiyeli Çerkeslerin imkanları göçün devam etmesi nedeniyle her geçen gün daralıyor. Bu nedenle anavatana kabul için çabalarını artırmışlar. Salı günü ise dört Suriyeli Çerkes’in vize işlemlerini tamamlayıp Rusya’daki anavatanları Çerkesya’ya yollamışlar.

Suriye’de 130 bin Çerkes var

Suriye’de yaklaşık 130 bin Çerkes yaşıyor. Reyhanlı Çerkes Derneği Başkanı Uğur Pihava Rusya’nın ana vatanlarına dönmek isteyen Çerkeslere kota uyguladığı söylüyor: “Rusya’daki Kabarday Balkar ve Adigey Cumhuriyetlerine koyduğu kota toplamda her yıl için 5 bin kişi. Ancak bu yıl kota Suriye’deki içkarışıklıklar nedeniyle erkenden doldu.”

Suriye’deki Çerkeslerin ülkeden ayrılmalarının hız kazanması 8 Kasım’da Golan tepelerindeki Çerkes köylerinin bombardımana tutulmasının ardından gerçekleşti. Bu köylerden Bir el Acem adlı Çerkes köyü bir süredir kuşatma altındaydı. Bombardımanın ardından Çerkes halkı bölgedeki köyü boşalttı.

Sagus Metin Alhas, Çerkeslerin güvenlikleri sağlanana kadar 10 dakikalık oturma eyleminin ve önümüzdeki günlerde yapılması planlanan kitlesel eylemlerin süreceğini söylüyor.

(Bianet)



 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.