DünyaManşet

Suriye’de devlet başkanlığı seçimini, oyların yüzde 95’ini alan Beşar Esad kazandı

0

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 26 Mayıs’ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde çoğunluğun oyunu alarak yeniden devlet başkanı seçildi.

Hükümet birlikleri ve müttefikleri ülkenin yaklaşık üçte ikisinin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suriyeliler yalnızca bu bölgelerde ve ülke dışındaki Suriye büyükelçiliklerinde oy kullanabildi.

Meclis Başkanı Hammuda Sabbağ, görevdeki cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yüzde 95,1 oy aldığını açıkladı. 2000 yılından beri iktidarda olan Esad’ın rakipleri eski  milletvekili Abdullah Sallum Abdullah oyların yüzde 1,5’ini, Mahmud Ahmed Mari de yüzde 3,3’ünü aldı.

 Zafer kutlaması

Beşar Esad dördüncü görev dönemine girmeye hazırlanırken, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından devlet televizyonlarında ülkenin çeşitli yerlerinde kutlama görüntülerine yer verildi. Başkent Şam‘ın merkezinde binlerce kişi, korona salgınına rağmen biraraya gelerek Suriye bayrakları ve Esad’ın posterleriyle kutlamalara katıldı.

Muhalefet ise oylamayı “saçmalık” olarak değerlendirdi. ABD ve Avrupa ülkeleri de seçimlerin özgür ve adil yapılmadığı eleştirisini getirdi. Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile ABD, seçim öncesi ortak yazılı açıklama yayımlayıp oylamanın “meşru olmadığını” ifade etti. Açıklamada, Birleşmiş Milletler gözetimi olmadan düzenlenen seçimlerin “özgür veya adil olamayacağı” belirtildi ve “Seçim sürecini kınayıp gayri meşru ilan eden sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti dahil bütün Suriyelilerin seslerine destek çıkıyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanlığı: Gayrimeşru

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da seçimlerle ile ilgili açıklama yaptı.  Bakanlık açıklamasında, “Suriye rejimi tarafından bugün düzenlenen seçimler halkın hür iradesini yansıtmayan gayrimeşru bir nitelik taşımaktadır” ifadelerine yer verildi. .

12 yıldır devlet başkanlığı koltuğunda

55 yaşındaki Beşar Esad, 2000 yılından bu yana devlet başkanlığı koltuğunda. İktidarı, babası Hafız Esad’dan devraldı. Hafız Esad da 25 yıldan uzun süre iktidardaydı.

Suriye’de son seçimler, ülke genelindeki çatışmalara ve muhalefetin katılmayı reddetmesine rağmen 2014 yılında düzenlenmişti. O tarihten bu yana savaşın seyri, Rusya‘nın havadan desteği, İran‘ın milis güçlerinin desteğiyle, büyük şehirlerin kontrolünü yeniden sağlayan Esad’ın lehine gelişti.

Suriye’de on yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta 390 bin kişi hayatını kaybetti, yaklaşık on iki milyon insan da yerinden edildi. Ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı ülkede milyonlarca insan açlık ve yoksulluktan musdarip. Uluslararası alandaysa Suriye hükümeti büyük ölçüde tecrit edilmiş durumda.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.