Suriye Dışişleri Bakanlığı, açıklama yaparak Türkiye’nin “ülkenin iç işlerini müdahale ettiğini” ve Türkiye’nin saldırılarına karşı koyacaklarını söyledi. Yapılan açıklamada, “Suriye ordusu Türkiye’ye azimle karşılık verecektir ve oradaki terörist örgütlerle savaşmaya devam edecektir” denildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeybatısında başlattığı ve “Bahar Pınarı Harekatı” ismi verilen operasyonu kınayan Bakanlık, diğer ülkelere de Türkiye’yi kınaması için çağrıda bulundu.
Operasyon devam ediyor
Türkiye’nin bölgedeki operasyonu ise hız kesmeden devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Bahar Kalkanı Harekâtı gece boyunca başarıyla sürdürüldü. Son 24 saatte; 1 uçak, 1 İHA, 6 tank, 5 obüs/ÇNRA, 2 hava savunma füze sistemi, 3 zırhlı muharebe aracı, 5 silahlı pikap, 6 askeri araç ve 1 mühimmat deposu imha edildi, 327 Rejim askeri de etkisiz hale getirildi” dedi. Milli Savunma Bakanlığı ayrıca, gün içerisinde harekat kapsamında rejime ait bir L-39 tipi savaş uçağı düşürüldüğünü belirtti.
Bahar Kalkanı Harekâtı gece boyunca başarıyla sürdürüldü. Son 24 saatte; 1 uçak, 1 İHA, 6 tank, 5 obüs/ÇNRA, 2 hava savunma füze sistemi, 3 zırhlı muharebe aracı, 5 silahlı pikap, 6 askeri araç ve 1 mühimmat deposu imha edildi, 327 Rejim askeri de etkisiz hale getirildi.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) March 3, 2020
36 askerin ölümüyle tırmanan gerginlik
27 Şubat akşamı önce sosyal medyada uluslararası kaynaklardan ve İdlib gözlemcilerinden bir saldırı olduğuna dair haberler geldi. Daha sonra 36 askerin öldüğünün belirtildiği saldırı sonrasında NATO, açıklama yayınlayarak İdlib’deki saldırıyı kınadıklarını söylemiş ve ateşkes çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “NATO müttefiki Türkiye’nin yanındayız” mesajı verilmişti. Birleşmiş Milletler ise ateşkes çağrısını yineledi.
Sabah saatlerinde Rusya tarafından yapılan açıklamada, saldırının Rusya tarafından yapılmadığı ama “Türkiye askerlerinin olmaması gereken bir yerde öldüğü” bilgisi paylaşıldı. Buna ek olarak Suriye hükümetinin İdlib hava sahasını kapatma kararına dikkat çeken Rusya Savunma Bakanlığı, ‘Rusya, Türk savaş uçaklarının Suriye semalarındaki uçuşlarının güvenliğini garanti edemez” dedi.
2 Mart Pazartesi günü açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, İdlib’de Türkiye’ye hava desteği sağlamayacaklarını açıkladı.
Mülteci gözdağı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk kez 29 Şubat Cumartesi günü konuştu. Hayatını kaybeden asker sayısının 36’ya yükseldiğini söyleyen Erdoğan, mülteciler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye sınır kapılarını mülteci ve göçmenlere kapatmayacaklarını belirtti. Sınır kapılarının açılması tehdidi Avrupa Birliği tarafından eleştirilerek yapılan göçmen mutabakatı hatırlatıldı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara’nın Brüksel’den daha fazla destek beklemesinin anlaşılabilir olduğunu, ancak bu memnuniyetsizliğin mültecilerin üzerinden gösterilmesini kabul edilemez bulduğunu belirtti.
5 Mart’ta kritik zirve
5 Mart Perşembe günü Erdoğan ve Rusya devlet lideri Vladimir Putin, Rusya’da Suriye’deki durumu konuşmak üzere bir araya gelecek. Bu ikili görüşme sonrasında yeni bir ateşkes uzlaşması hakkında konuşulması bekleniyor.