TürkiyeManşet

İdlib’te 33 asker hayatını kaybetti, ateşkes çağrıları yapılıyor

0

Hatay Valisi Rahmi Doğan Suriye’nin İdlib şehrinde düzenlenen hava saldırısı sonucunda 33 Türkiyeli askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.  Doğan ilk önce ölen asker sayısını 9 daha sonra ise 22 olarak açıklamıştı. Vali, son verdiği güncellemede 32 yaralı olduğunu ve hayati tehlikesi olmayan yaralıların tedavisinin sürdüğünü söyledi.

Altı saat süren Güvenlik Zirvesi

İdlib’den gelen haberlerin ardından Beştepe’de altı saat süren bir Güvenlik Zirvesi yapıldı. Zirvede; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan, kuvvet komutanları ve güvenlik bürokrasisi yer aldı. Toplantı sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir” dedi.

Hulisi Akar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz ile Suriye sınırına gitti. Akar’ın rejim hedeflerine yönelik kara ve hava destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen harekatı yerinden sevk ve idare ettiği belirtiliyor.

Muhalefet partileri toplandı

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri de parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte İdlib’te yaşananları takip etmek ve değerlendirmek için CHP Genel Merkezi’nde toplandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de İdlib’deki gelişmelerle ilgili Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yaptı. Akşener, Balıkesir programını iptal ederek süreci takip etmek için Ankara’da olacağını duyurdu. MHP lideri Devlet Bahçeli de gelişmeleri Genel Başkan Yardımcıları ile birlikte parti merkezinden takip etti.

Sosyal medyaya erişim engeli

Suriye sınırındaki Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde çok sayıda yaralı getirildi. Hastanedeki görüntülerin sosyal medyada yansımasının ardından ölen ve yaralanan askerlerin sayısının çok daha yüksek olduğuna ve sayının 100’ü bulduğuna dair iddialar ortaya atıldı.

Gece saatlerinde Twitter, Instagram ve Facebook hesaplarına giriş yapılamamasının ardından Net Blocks gece 11.30 itibariyle Türkiye’de bu mecralara erişimin Türk Telekom tarafından engellendiğini açıkladı. Kısıtlamalar sabah saatlerinde de devam ediyor.

Rusya: Türkiye olmaması gereken bir alandaydı

Saldırının ardından Rusya’dan ilk açıklama ise sabah saatlerinde geldi. Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, ‘Türk birliklerinin bulunduğu bölgeye Rus uçaklarının saldırı düzenlemediği’ söylendi. Buna ek olarak, Rusya’nın Türk askerlerinin ölüm haberini aldıktan sonra tam ateşkes sağlanması için elinden geleni yaptığı belirtildi. Türkiye’nin olmaması gereken bir bölgede bulunduğunun söylendiği açıklamada şöyle dendi:

Suriye İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde bulunan HTŞ üyesi teröristler, Suriye Ordusu (SAA) mevzilerine yönelik büyük çaplı bir operasyon başlattı ve Suriye Ordusu bu saldırıya yanıt verdi. Söz konusu saldırı, teröristlerle bir arada bulunan Türk askerlerinin de vurulmasıyla sonuçlandı.

BM: Suriye’deki krizde askeri değil siyasi çözüm

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise bir açıklama yayınlayarak “Artan askeri gerginliğin siviller için teşkil ettiği risk özellikle endişe verici” dedi. Suriye’deki krize askeri çözüm bulunamayacağını belirten Guterres, sürdürülebilir tek yolun BM denetiminde siyasi çözüm olduğunu söyledi.

ABD: NATO müttefiki Türkiye’nin yanındayız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı ise, saldırıya ithafen “NATO müttefiki Türkiye’nin yanındayız ve Esed rejimi, Rusya ve İran destekli güçlerini bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

NATO toplanıyor 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından, Türkiye’nin talebi üzerine NATO’nun  daimi temsilciler düzeyinde toplanacağını duyurdu. Stoltenberg ayrıca Türkiye için Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4. Madde’nin işletileceğini açıkladı. NATO’nun 4. Madde’sinde şu ifadeler yer alıyor:

Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.