DünyaManşet

Sürgündeki Suriyeli muhalif Michel Kilo yaşamını yitirdi

0

Suriye’deki Baas Partisi rejimine karşı ömür boyu barışçıl mücadele yürüten sürgündeki tanınmış muhalif figür Michel Kilo, pazartesi günü koronavirüs nedeniyle Paris’te yaşamını yitirdi.

Geçtiğimiz yıl 80 yaşını dolduran Kilo, on yıl önce patlak veren çatışmanın ilk aşamasında Başkan Beşar Esad rejimine şiddet içermeyen güvenilir bir alternatif oluşturma çabasındaki kilit bir aktördü.

‘Hayali özgür ve demokratik bir Suriye görmekti’

Üst düzey muhalefet figürü Nasr Hariri yaptığı açıklamada, “Büyük bir kayıp. Profesör Michel Kilo, Covid-19 bulaştıktan sonra bugün bizden ayrıldı” ifadelerini kullandı.

France 24’ün haberine göre Hariri “Michel entelektüel ve vatansever bir güç odağıydı. Hayali özgür ve demokratik bir Suriye görmekti. İnşallah Suriye halkı bu hayali sürdürecek ve gerçekleştirecek” dedi.

Michel Kilo

Michel Kilo

Kilo’dan veda mektubu

Şarkul Avsat’ın aktardığına göre Kilo, yakalandığı koronavirüs ile mücadelesi sırasında ölümünden bir hafta önce Suriyelilere birkaç ‘öğüt’ içeren bir veda mektubu yazdı ve şu ifadeleri kullandı:

Özgürlükten başka hedef sizi özgür kılmayacak, bu yüzden ona bağlı kalın ve ondan asla vazgeçmeyin. Hayat, özgürlüğün anlamıdır ve özgürlük olmadan yaşamın hiçbir anlamı yoktur. Bu, kendini geri kazanmak, kimliğini doğrulamak ve vatanımızda yurttaşlık kelimesinin anlamını idrak etmek için halkımızın sahip olduğu ve hala en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Zulmü tek başına veya ayrı olarak yenemezsiniz. Ulusal bir çerçevede ve aynı sözle birleşmezseniz, onu yenemezsiniz.

Devrimimiz, iç sorunlar ve dışa bağımlılıklar nedeniyle hedeflerine ulaşamadı. Halkımız son on yılda ağır bedeller ödedi. Buna rağmen rejim, İranlı ve Rus müttefikleriyle birlikte kazanamadı. O kazanamadı. Yarım asırdan fazla bir süredir ülkemizin tarihine el koyan bu rejimden kendimizi kurtararak, kararlılığımızı ve Suriye’yi kurtarma hevesimizi koruyalım.

Michel Kilo hayatı

Aynı zamanda yazar olan Kilo, 1940 yılında Esad ailesinin Alevi azınlığının kalesi olan Suriye’nin Akdeniz kasabası Lazkiye‘de, Hıristiyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Mısır ve Almanya’da eğitim gördü.

Rejim tarafından ilk olarak 1980’lerin başında tutuklanan Kilo, serbest bırakılmasının ardından Fransa’ya yerleşti ancak 1991 yılında yeniden ülkesine döndü.

Şam Deklarasyonu’nda merkezi figür

Kilo, 2005 yılında muhaliflerin ‘Şam Deklarasyonu’ bloğunda merkezi bir figürdü. 12 Mayıs 2006’da Lübnan-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi çağrısında bulunan ‘Beyrut-Şam Deklarasyonu’nu imzaladı.

Tekrar tutuklanan Kilo, ‘ulusal duyguları zayıflatmak ve mezhepsel çekişmeleri körüklemek’ suçundan üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 19 Mayıs 2009’da cezasının tamamını tamamladıktan sonra serbest bırakıldı.

2011’de protestoların patlak vermesinden sonra, Fransa’da sürgünde kaldığı süre boyunca bir süre Suriye Muhalefet ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na (SMDK) katıldı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.