Kültür-SanatManşet

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali sona erdi

0

İstanbul’da 21-24 Kasım tarihlerinde Institut Français ve SALT Beyoğlu’nda gerçekleşen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali‘nde (SYFF 2019) 27 ülkeden uzun ve kısa metrajlı 28 film izleyici ile buluştu.

Sürdürülebilirlik kavramını ortaya koyan filmlerin yanı sıra festivalde davetli konuşmacılar ile bilgilendirici ve ilham verici söyleşiler gerçekleştirildi. Dört günlük bir maraton halinde gerçekleşen festivalde, farklı tarzda müzik grupları da müziğin evrensel ve bütünleştirici etkisini SYFF2019’a taşıdı.

Hayatın her alanında sürdürülebilirlik

Etki odaklı film seçkisinde iklim değişikliği, sosyal girişimcilik, bir insan hakkı olarak barınma ve konut, toplumsal dönüşüm, yerel ekonomi, sürdürülebilir ormancılık, turizm, çocuk işçiliği ve çocuk köleliği, sürdürülebilir üretim, sorumlu tedarik zinciri, barış, ekosistem restorasyonu, deniz permakültürü, enerjinin demokratik üretimi ve paylaşımı gibi konular merkezdeydi.

Habip: Bilim çocukların hayatına anlam katıyor

Yarını Yaratmak/ Inventing Tomorrow film gösteriminin ardından Bilim Kahramanları Derneği kurucusu Hakan Habip, yapılan çalışmalarla ilgili paylaşımda bulundu ve izleyenlerin sorularını yanıtladı. Bilimin dünyanın her tarafında çocukları birleştirdiğini, onların hayatına anlam kattığını belirten Habip, yaptıkları çalışmalarda mümkün olduğunca birleştirici kelimeler kullandıklarını, ayırıcı kelimeler kullanmamaya çalıştıklarını; yarışma kelimesi, rekabet kelimesi, hatta sonuç kelimesini kullanmadıklarını belirtti.

Bilim Kahramanları Derneği kurucusu Hakan Habip

Gerek eğitimde gerek iş dünyasında sürekli olarak sonuç konuşulduğu için “sonuca ulaşmak için yapılan her şey mubahtır” kavramının ilkokulda sınavlara başladığımız andan itibaren kafamıza işlendiğini belirten Habip izleyenleri Bilim Kahramanları Derneği’nin etkinliklerine davet etti.

‘Turizm güzel hayaller üzerine kurulu’

Bu yılın konukları arasında film seçkisinde yer alan Turist İstilası / Overbooking filminin yapımcısı Joe Holles ve yönetmen Álex Dioscórides Gomis vardı.  Film gösteriminin ardından, aynı zamanda sürdürülebilir turizm ile ilgili çalışmalar yürüten filmin yapımcısı Joe Holles bir konuşma yaptı ve gelen soruları yanıtladı. Turizmin güzel hayaller üzerine kurulu bir araç olduğunu, ancak birçoğumuzun fark ettiği üzere, genellikle bir zamanlar düşündüğümüz gibi olumlu değişime neden olmadığını söyledi.

Joe Holles & Álex Dioscórides Gomis

Turizmin olumlu değişim için itici bir güç olması konusunda birçok imkana sahip olduğumuzu belirten Holles, özellikle son dönemde sürdürülebilir, sorumlu veya otantik turizmin giderek daha fazla insan için önem kazandığına dikkat çekti. Holles, insanların yerelde ne yeniyorsa onu yemeyi, nasıl yaşanıyorsa onu deneyimlemeyi istediklerini; bu sayede yaşamak için iyi olan bir yerin, turizm için de iyi olmasının giderek daha fazla öneme sahip olacağını belirtti.

Sürdürülebilirlik ve gelişme hakkı bağlantısı

Cesur Barış / A Bold Peace filminin ardından sohbet programının konuğu gelişme hakkı alanında araştırma yürüten Bilgi Üniversitesi’nde hukuk doktora öğrencisi Sinan Odabaşı oldu. Latin Amerika ülkeleri üzerine araştırmalar yapan Odabaşı, aslında soyut bir kavram olan gelişme hakkının içeriği konusunda bilgiler paylaştı.

Sinan Odabaşı

Sürdürülebilirlik ile gelişme hakkı bağlantısından söz eden Odabaşı, son dönemde BM çevrelerinde “gelişme/kalkınma” kelimesinin başına “sürdürülebilir” kelimesi olmadan kullanılmaz hale geldiğini; bunun birçok bağlamda bir bakıma ödev gibi yapıldığını söyledi. Ama bunun bir ödev değil, özellikle gelişmekte olan ülkeler için bir hak olarak tanımlanması gerektiğini ifade etti.

Hayatın Sofrası ekibi ile söyleşi

Sofra / Soufra filmin ardından Türkiye’den güzel bir örnek olan “Hayatın Sofrası” festival konuğuydu. Ocak 2018’in başlarında Şenhayat Alp’in başlattığı bu proje “ev kadınlarının mutfaktaki bilgeliğini taşımak” amacındaydı. Ana önceliklerinin hizmet ettikleri insanlara sağlıklı gıdaların ulaştırılması olduğunu söyleyen Alp, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Hayatın Sofrası ekibi

Sefertası Hareketi’ni başlatan ekip kendileri ile ilgili bilgiler aktardılar. Şenhayat Alp, sürdürülebilirlik başlığı altında kendilerinin “temiz gıda” bölümünde yer aldıklarını belirtti. Bunun için de çok fantastik şeyler yapmaya gerek olmadığını söyleyen Şen, atalık tohum, mera eti ve mevsiminde yemenin zaten sorunların %90’ını çözeceğini ifade etti.

Müzik grupları sahne aldı

Festival seçkisinde ekolojik ve sosyal konulara dikkat çeken sanatçılar da sahne aldı.  Festivalin ilk günündeki müzik molasında müziğin anlamı, üretim ve paylaşım biçimlerine dair özgün ve duyarlı yaklaşımı ile dikkat çeken In Hoodies yer aldı. Yasemin Özler, Zeynep Oktar ve 2015’ten bu yana In Hoodies adıyla müzik yapan müzisyen ve söz yazarı Murat Kılıkçıer, mini bir konser gerçekleştirdiler.

In Hoodies

Festivalin bir başka konuğu Barış İçin Müzik Yaylı Grubu’ydu. İmkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen Barış İçin Müzik Vakfı, Barış için Müzik Yaylı Grubu ile mini bir konser verdi. 10-20 yaş aralığında 20 çocuk ve gençten oluşan orkestra mini programlarında Holst, Vivaldi ve Mozart’ın eserlerinden seslendirdiler. Konserlerini  Astor Piazzolla’nın Libertango’su ile noktalayan grup izleyicilerden büyük beğeni ve alkış aldı.

Festivalin üçüncü gününde;  Alternatif Yaşam Derneği’nin bir alt projesi olan “Herkes için Müzik” sloganıyla 10 yılı aşkın bir süredir dünyanın dört bir yayından profesyonel müzisyenler ile “Düşler Akademisi”nde sanat eğitimi alarak yeni bir kariyer fırsatı kazanan öğrencileri aynı sahnede buluşturan Social Incluison Band sahne aldı.

Fuat, Şanışer, Sokrat St, Mert Şenel ve Ados

Festival kapanışı ise Susamam ile gerçekleşti. Fuat, Şanışer, Sokrat St, Mert Şenel ve Ados’un birlikte seslendirdiği Susamam şarkısı, SYFF2019’un kapanışına imza attı. Malili ünlü şarkıcı ve aktivist Inna Modja’nın gözünden Afrika’da gerçekleşmesi planlanan Büyük Yeşil Duvar / The Great Green Wall projesini anlatan belgeselin ardından sahne alan müzisyenler, Festival’in yarattığı farkındalığı şarkıları ile desteklediler.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Hakkında

SYFF 2008 yılından bu yana, sürdürülebilirlik kavramının ve birbiriyle etkileşim içinde olan sistemik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlarken dünyanın farklı bölgelerinden topladığı hikayelerle ilham vererek yeni bir yaşam kültürünün oluşmasına katkı veriyor, etki odaklı seçkisiyle izleyiciyi dönüşüm için harekete davet ediyor.

SYFF, festivalin yanı sıra surdurulebiliryasam.tv ile işbirliği yaparak film seçkisinin toplumun geniş kesimlerine ulaşmasını sağlıyor. surdurulebiliryasam.tv, festivalin ardından sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, eğitim kurumlarının ve şirketlerin faydalanabileceği şekilde SYFF seçkisiyle etkinliklere içerik sağlıyor.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.