Ulaşım

Sürdürülebilir Ulaşım Ödülü sahibini buldu: Buenos Aires- Arjantin

0

2005 yılından bu yana Ulaşım Araştırma Kurulu Konferansı (Transportation Research Board) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Ulaşım Ödülleri” 2014 senesi kazananı Buenos Aires-Arjantin oldu.

Yaya-dostu meydan uygulaması örneği

Yaya-dostu meydan uygulaması örneği

Sürdürülebilir Ulaşım Ödülleri, sene içinde gerçekleştirdikleri yenilikçi ve sürdürülebilir ulaşım projeleri ile öne çıkan şehirleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Geliştirilen projelerin şehrin tüm paydaşlarını kapsaması, ulaşım sebebiyle kaynaklanan karbon salımını düşürmesi, yaya ve bisikletçilerin güvenliğini artırması gibi kriterlere sahip olması gerekiyor.

Buenos Aires’teki uygulamalar

2013 yılında Buenos Aires’te iki yeni metrobüs sistemi açıldı: Metrobus Sur ve 9 de Julio. Bu hatların da katkısıyla şehir merkezi yürümeyi ve bisiklet kullanımı teşvik eden, yaya-dostu bir alana dönüştürüldü. Günde 200.000 yolcunun seyahatini kolaylaştıran yeni hatların hayata geçmesi politik olarak zorlu olsa da sonuçları ortada. Uygulamadan önce şehri bir uçtan diğer uca geçmek 40 dakika sürerken uygulama ile birlikte bu süre 14 dakikaya düştü.

Metrobüs sistemi ile birlikte bisiklet ortak kullanım sistemini 300 km daha genişletildi, şehir merkezi ve birçok meydan araç trafiğine kapatılarak yürümeyi ve bisiklet kullanımı teşvik eden, yaya-dostu bir alana dönüştürüldü.

Ankara finale kalamamıştı

14 Ocak’ta Washington’da gerçekleşen Ulaşım Araştırma Kurulu Konferansı’nda sahibini bulan ödülün diğer finalistleri Indore – Hindistan, Lnazhou – Çin, ve Suwon – Güney Kore idi. Adaylar arasında gösterilen Ankara ise finale kalamamıştı.

Ödülü daha önce ülke ve şehirler ise Mexico City, Meksika (2013); Medellin, Kolombiya ve San Francisco, ABD (2012); Guangzhou, Çİn (2011); Ahmedabad, Hindistan (2010); New York City, ABD (2009); Londra, İngiltere (2008); Paris, Fransa (2008); Guayaquil, Ekvador (2007); Seoul, Kuzey Kore (2006), ve Bogotá, Kolombiya (2005).

(itpd.org, Yeşil Gazete)

 

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.