SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Virüse ‘sınıfsal’ ayar: Zenginler özel jet ve doktorlarıyla sığınağa kaçıyor

0

Dünya çapında binlerce ölüme sebep olan yeni tip koronavirüs (kovid-19) için halk el yıkama ve maske takma önlemleri alırken süper zenginler ise yanlarına aldıkları doktorlarla birlikte sığınaklara kaçmaya başladı.

Guardian’da yer alan habere göre ‘süper zengin’ olarak adlandırılan birçok kişinin Yeni Zelanda gibi virüsün yayılmadığı ücra ülkelerdeki ‘felaket sığınakları’na kaçıyor. Haberde ayrıca, milyonerlerin özel korona virüsü testi yaptırmak için klinikleri adeta ablukaya aldığı, özel jet rezervasyonları ve sığınak inşası siparişlerinde patlama yaşandığı belirtildi.

Jet rezervasyonları arttı

PrivateFly isimli özel jet şirketinin yöneticisi Adam Twidell, yüksek riskli ülkelerdeki zenginlerden gelen rezervasyonların arttığını söyledi. Twidell, uçuşlarda çoğunlukla zaten sağlık sorunları yaşayan ve havalimanlarında kalabalıklara karışmak istemeyen yaşlıların olduğunu, bazı zengin müşterilerinin de İtalya tipi karantina önlemleriyle hapsolmamak için İngiltere ve başka Avrupa ülkelerinden çıkış yaptığını anlattı.

Milyonerlere seyahat hizmeti veren Quintessentially şirketi de, müşterilerinden özel lounge ve terminal talepleri aldıklarını, bazı üyelerinin jetlerin uçuş öncesi dezenfekte edilmesini istediğini açıkladı. Yolculuklarda yanlarında özel doktor ve hemşire de bulunduruyorlar.

Sığınak satışlarında patlama

Doğal felaketlere karşı sığınak inşası hizmeti veren Kaliforniya merkezli Vivos Group şirketinin kurucusu Robert Vicino ise korona virüsü krizi sonrası satışlarının patladığını anlattı. Vicino, ABD’de 2. Dünya Savaşı’ndan kalma sığınakları virüse karşı yeniden tasarladıklarını söyledi.

AIRINUM marka yüz maskesi

Bin 270 TL’ye varan maske satışları

Virüse yakalanma tehlikesinde bulunan milyonlarca kişi korunmak için fiyatları eski piyasa değerine göre katlanarak artan maskeleri tercih ederken, zenginler ise çok daha uç fiyattaki maskelere yükleniyor.

Mesela sağlık uzmanlarının önerdiği FFP2 maskelerinin ortalama fiyatı 30 TL. İsveçli AIRINUM şirketi ise 600 TL’lik maskeler satışa sunuyor. İtalya’nın dünyaca ünlü moda markası Fendi ise virüs için ürettiği maskeyi 190 Euro’ya yani yaklaşık olarak bin 270 liradan satışa çıkardı.

Uzmanlar çok pahalı maskelerin bir farkı olmadığını belirtirken, Facebook da geçtiğimiz günlerde eBay ve Amazon’a katılarak yüz maskesi reklamlarını yanlış bilgilendirme önüne geçmek için yasaklayacağını duyurdu.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.