ManşetYerel

Sultanahmet ve Ayasofya’nın altına tünel kazan defineci yakalandı

0

Sultanahmet’teki bir gecekondudan Sultanahmet Camisi’ne ve Ayasofya’ya doğru tünel kazan defineci suçüstü yakalandı. Kaçak kazı sırasında Bizans dönemine ait 23 adet toprak küp, seramik parçalar ve sikkelerin gün yüzüne çıktığı belirtildi.

İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, define avcılarının “Sultanahmet Camisi ve Ayasofya’nın altına doğru kaçak kazı yaptığı” yönündeki ihbar üzerine harekete geçti. Bunun üzerine yabancı dil bilen sivil polisler Sultanahmet bölgesinde turist gibi gezerek gece gündüz çalışmaya başladı.

Sivil polis ekipleri, gece geç saatlerde el arabasıyla kum taşıyan bir kişiyi belirledi. Sultanahmet Camisi’nin alt tarafındaki bir gecekondu eve girip çıkan kişi izlemeye alındı. Takip edilen kişinin gecekondu evden sürekli olarak kum taşıdığı belirlendi. Kaçak kazı yapan kişinin o olabileceği değerlendirilerek eve baskın düzenlendi.

Sultanahmet Albıyık Değirmeni Sokak No:19’da bulunan gecekondu eve yapılan baskında 6 metrelik bir tünel bulundu. Sultanahmet Camisi’ne doğru kazılan tünelde aydınlatma sistemi yapıldığı da belirlendi. Matbaacı olduğu öğrenilen define avcısı Hakan Ö. gözaltına alındı.

Kazı alanı ve gecekonduda yapılan aramalarda, Bizans dönemine ait 23 adet küp ve seramik parçalar, kazı yapılan yerin altında Bizans ve daha eski dönemlere ait olduğu belirlenen tarihi eser kalıntıları, 2 adet Bizans dönemine ait sikkeler, 1 adet kemer tokası ele geçirildi.

Olay yerinde inceleme yapan polis ekipleri, Sultanahmet Camisi’nin altına doğru kaçak kazı yapan Hakan Ö.’nün tarihi yapıya zarar verdiği belirledi. Gözaltına alınan Hakan Ö. hakkında adli işlem başlatıldı.

 

(Arkeoloji Haber, Haber Türk)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.