ManşetSivil Toplum

‘Süleymancılar çocuğunu kaybeden ailelere saldırdı’: Aladağ Davası başladı

0

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılara ait öğrenci yurdunda 11’i çocuk 12 kişinin can vermesine ilişkin yedi sanıklı dava bugün Kozan’da görülmeye başlandı.

Aladağ Davası bugün Kozan’da görülmeye başladı. Kozan Adliyesi’ndeki yer darlığı sebebiyle duruşma Kozan Ticaret Odası’nın konferans salonunda görüldü. CHP’li milletvekilleri Mustafa Balbay, Gaye Usluer, Elif Doğan Türkmen ve İbrahim Öziş, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, eski milletvekili ve Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur ve 15 civarında baro başkanı duruşmayı izledi.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre, yedi tutuklu sanık, Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin suçlu olduğunu iddia etti. Pencereden atlayarak kurtulan dört kız öğrenci ise yangın merdivenine açılan kapıların kilitli olduğu için pencereden atladıklarını söyledi. Faciada bir kızını kaybeden anne Teslime Aydoğdu ise tarikat üyelerinin şikayetten vazgeçmeleri için kendilerine para teklif ettiğini ve baskı kurduğunu söyledi.

Duruşmayı takip eden gazeteci Rıfat Doğan, yurdun sahibi olan Süleymancılar tarikatı üyelerinin, duruşma çıkışında çocuklarını yangında kaybeden ailelere saldırdığını belirtti.

Faciada kızını kaybeden yurt müdürü Cumali Genç, ifadesinde, binada yangın tüplerinin olduğunu öne sürerek, “Tüpler o gün bakıma alınmıştı. Yedeği bırakılmadıysa bu şirketin suçudur” dedi. İtfaiyenin kusurlu olduğunu savunan Genç, “İki itfaiyeci vardı. Çocuklar vatandaşların getirdiği merdivenle kurtarıldı. Battaniye açıp atlayan kızları tahliye ettik. Kızların bulunduğu üçüncü kata uzanan sepetli bir yangın merdiveni yoktu. İtfaiyecilerin ağır ihmali vardır” dedi. Genç, yangın merdivenine açılan kapıların kollarının yerinde olduğunu iddia ederek, “Demek ki çocuklar oynarken düşürmüştür” şeklinde konuştu. Genç, yangın eğitiminin okulda verilmesi gerektiğini ileri sürdü. Diğer altı sanık da itfaiyeyi suçladı. Bu arada, bir kısım sanığın avukatlığını eski HSYK üyesi ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Gökçen üstlendi.

“Kapılar kilitliydi, açamadık”

İkinci oturumda faciadan yaralı kurtulan dört çocuğun ifadeleri alındı. F.Z.A. ifadesinde iki yıldır yurtta kaldığını anlatarak, “Olay günü üçüncü kattaydım. Akşam 19 sularıydı. ‘Koku geliyor, yangın var’ dediler. Yangın merdivenini zorladık, açılmadı. Kolu yoktu. Plastik kapılardı. İki yıldır yurtta kaldığımdan kapıların kapalı olduğunu biliyorum” şeklinde konuştu. F.Z.A, yeniden üçüncü kata çıkıp pencereden atladığını ve ayak bileklerinin kırıldığını söyledi. F.Z.A., “Yangın tüpleri vardı ancak biz nasıl açacağımızı bilmiyorduk” dedi. F.Z.A. gibi pencereden atlayarak kurtulan S.T., G.B. ve E.P. yangın merdiveni kapısını zorladıklarını ve açamadıkları için pencereye yöneldiklerini söyledi.

“Para teklif ettiler”

Veliler ise Aladağ Milli Eğitim Müdürü ve okul müdürlerinin kendilerini yurda yönlendirdiğini kaydetti. İlçede devlete ait yurt yıkıldığı için çocuklarını bu yurda göndermeye mecbur kaldıklarını ifade etti. Kızı Neslihan’ı faciada kaybeden, bir kızı yaralı kurtulan Teslime Aydoğdu tarikat mensupları tarafından şikayetçi olmaları için kendilerine para teklif edildiğini söyledi. Aydoğdu şöyle devam etti:

“Benim kapıma geldiler, yalvarıp yakardılar, çocukları yurda aldılar. İki sene vermedik. Okul müdürü bize ‘O yurda verin’ demişti. Yurt bulamayınca mecbur kaldık. Benim çocuklarımı bile bile yaktılar. Yalan söylüyorlar. Din üzerinden çocuğumu yaktılar. Çocuğum zaten namaz kılıyordu. ‘Kapı kilitli değildi’ diyorlar. Değilse çocuğumu bulup çıkarsınlar. Bunlar köyümüze gelip para teklif ediyor, bizi tehdit ve rahatsız ediyorlar.”

Zehra Avcı’nın babası Mustafa Avcı da “Muhtar bana ’20 bin – 30 bin al, davanı çek’ dedi. Bana bunu teklif ettiler. Can güvenliğim yoktur. Korkuyorum” şeklinde konuştu.

Süleymancılar kimdir?

Süleymancılar topluluğu Türkiye’de bir cemaatir. Genellikle ortaokul ve lise çağlarındaki öğrenciler için açtıkları yurtlarla bilinirler. Kendileri okul açmak yerine yurtta barınma sağlarken buralarda kalan öğrencileri devlet okullarında okur.

“Süleymancılar” olarak anılmalarına rağmen kendilerini “Süleymanlılar” olarak tanımlarlar.

Tarikat, ismini “üstad” olarak andıkları İslam alimi Süleyman Hilmi Tunahan’dan alır.

(Hürriyet, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.