Sular, Rüzgarlar, Araziler Arasında’ seçkisi SALT Beyoğlu’nda başlıyor

Salt Beyoğlu’nda bulunan Havaya Dair sergisi kapsamında düzenlenen 'Sular, Rüzgarlar, Araziler Arasında' gösterim programı, iklim, ekolojik kaynaklar ve çevre arasındaki ilişkiyi tartışan sanatçıların filmlerini bir araya getiriyor.

2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlanan Havaya Dair sergisi kapsamında Sular, Rüzgarlar, Araziler Arasında adlı gösterim programı başlıyor.

Salt Beyoğlu’nun ikinci katında üç farklı programda sunulacak seçki, iklim, ekolojik kaynaklar ve yapılı çevre ile gündelik uygulamalar arasındaki ilişkileri tartışacak ve günümüzün önemli çevre sorunlarına odaklanacak.

Dört kısa filmden oluşan ikinci seçki, 8 Haziran-8 Temmuz tarihlerinde gösterime girecek.

Gösterim programı seçkilerinden Chingiz Narynov‘un belgesel filmi Metal Bread (Metal Ekmek) (2014), Kırgızistan‘ın güneyindeki Mailuu-Suu kasabasında geçiyor ve yaşlı bir kadın atık ampul yığınlarından alüminyum parçalarını satarak hayatını sürdürüyor.

Metal Bread (2014) filminden bir kare

Sasha Litvintseva ve Graeme Arnfield’in Asbestos (Asbest) (2016) filmi ise Kanada‘nın Quebec eyaletindeki Asbestos kasabasında 2012 yılında kapatılan asbest maden ocağını ele alıyor.

Johannes Krell ve Florian Fischer, bir kireç taşı ocağının faaliyetlerini kayda alan Kaltes Tal (Soğuk Vadi) (2016), tahribatın çözümünü bir başka yıkımda arayan çelişkili bakış açısını tartışıyor.

Son olarak Oro Blanco (Beyaz Altın) (2018), Gisela Carbajal Rodríguez’in yönetmenliğinde Arjantin tuz çöllerindeki lityum madenciliğinin su kaynaklarına nasıl zarar verdiğini ve yerel halkın yaşam alanlarının sömürülmesine karşı mücadelesini belgeliyor.

Oro Blanco (2018) filminden bir kare

Havaya Dair, 18 Ağustos’a kadar Salt Beyoğlu’nda

2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlanan Havaya Dair sergisi, 18 Ağustos’a kadar Salt Beyoğlu’nun Forum alanında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Sergi maddi, işitsel ve görsel deneylerle hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini ele alıyor.

Ozon, karbondioksit, azot dioksit ve kükürt dioksit gibi zehirli bileşenlerin oranlarındaki değişimin ve bu maddelerin etkileşiminin hava üzerindeki etkisini görselleştiren sergi, hava kirliliğinin sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Kaltes (2016) filminden bir kare

Hava kirliliği yalnızca fiziksel sonuçlar doğurmuyor, aynı zamanda toplumsal ve siyasi açıdan da birtakım sorunları süreci tetikliyor. Bu nedenle sergi, soluduğumuz havanın karmaşık yapısını katılımcılara aktarırken hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerine de dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Temiz ve solunabilir havanın evrensel bir hak olduğunu vurgulayan sergi, herkesin temiz havaya erişebilmesi için kolektif bir eylem çağrısı yapıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR