EkolojiKültür-SanatManşet

Sular, Rüzgarlar, Araziler Arasında’ seçkisi SALT Beyoğlu’nda başlıyor

0
Fotoğraf: Asbestos (2016) filminden bir kare

2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlanan Havaya Dair sergisi kapsamında Sular, Rüzgarlar, Araziler Arasında adlı gösterim programı başlıyor.

Salt Beyoğlu’nun ikinci katında üç farklı programda sunulacak seçki, iklim, ekolojik kaynaklar ve yapılı çevre ile gündelik uygulamalar arasındaki ilişkileri tartışacak ve günümüzün önemli çevre sorunlarına odaklanacak.

Dört kısa filmden oluşan ikinci seçki, 8 Haziran-8 Temmuz tarihlerinde gösterime girecek.

Gösterim programı seçkilerinden Chingiz Narynov‘un belgesel filmi Metal Bread (Metal Ekmek) (2014), Kırgızistan‘ın güneyindeki Mailuu-Suu kasabasında geçiyor ve yaşlı bir kadın atık ampul yığınlarından alüminyum parçalarını satarak hayatını sürdürüyor.

Metal Bread (2014) filminden bir kare

Sasha Litvintseva ve Graeme Arnfield’in Asbestos (Asbest) (2016) filmi ise Kanada‘nın Quebec eyaletindeki Asbestos kasabasında 2012 yılında kapatılan asbest maden ocağını ele alıyor.

Johannes Krell ve Florian Fischer, bir kireç taşı ocağının faaliyetlerini kayda alan Kaltes Tal (Soğuk Vadi) (2016), tahribatın çözümünü bir başka yıkımda arayan çelişkili bakış açısını tartışıyor.

Son olarak Oro Blanco (Beyaz Altın) (2018), Gisela Carbajal Rodríguez’in yönetmenliğinde Arjantin tuz çöllerindeki lityum madenciliğinin su kaynaklarına nasıl zarar verdiğini ve yerel halkın yaşam alanlarının sömürülmesine karşı mücadelesini belgeliyor.

Oro Blanco (2018) filminden bir kare

Havaya Dair, 18 Ağustos’a kadar Salt Beyoğlu’nda

2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlanan Havaya Dair sergisi, 18 Ağustos’a kadar Salt Beyoğlu’nun Forum alanında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Sergi maddi, işitsel ve görsel deneylerle hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini ele alıyor.

Ozon, karbondioksit, azot dioksit ve kükürt dioksit gibi zehirli bileşenlerin oranlarındaki değişimin ve bu maddelerin etkileşiminin hava üzerindeki etkisini görselleştiren sergi, hava kirliliğinin sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Kaltes (2016) filminden bir kare

Hava kirliliği yalnızca fiziksel sonuçlar doğurmuyor, aynı zamanda toplumsal ve siyasi açıdan da birtakım sorunları süreci tetikliyor. Bu nedenle sergi, soluduğumuz havanın karmaşık yapısını katılımcılara aktarırken hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerine de dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Temiz ve solunabilir havanın evrensel bir hak olduğunu vurgulayan sergi, herkesin temiz havaya erişebilmesi için kolektif bir eylem çağrısı yapıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.