Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Su ve Vicdan Nöbeti’nden mektup var!

0

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı ve Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu üyesi Pınar Bilir, gazetemize gönderdiği mektupta, ‘Onlar ormanı terk edene kadar, buradayız’ dedi.

Çanakkale’nin Kirazlı bölgesinde, Kanadalı Alamos Gold şirketinin açmak istediği altın madeni ve Kazdağları’nda yarattığı büyük tahribata karşı mücadele eden aktivistler, tuttukları ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nin 42’inci gününe girdi. Çanakkale Kent Konseyi, Çevre Komisyonu Başkanı ve nöbeti organize edenlerden Pınar Bilir, Yeşil Gazete’ye yazdığı mektupta, son durumu ve alanda eylül sonuna kadar gerçekleştirecekleri aktiviteleri anlattı. Bilir, “Onlar ormanı terk edene kadar, biz orada olacağız” dedi.

Pınar Bilir’in Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu adına gazetemize gönderdiği mektup şöyle:

Su ve Vicdan Nöbetimizin 42.günündeyiz. 26 Temmuz da yaptığımız basın açıklaması ile belirttiğimiz talepler gerçekleşene kadar nöbetimize devam edeceğimizi belirtmiştik, aynı kararlılıkla nöbete devam ediyoruz. Eylül ayı sonuna kadar planlanmış yoğun destek programımız var. 7 Eylül’de Birleşik Metal İş yanımızda olacak, Tarım Orman İş Sendikası yanımızda olacak. Aynı gün nöbet alanımızda tiyatro ve müzik dinletisi yapılacak. Pazar günü Cerattepeli dostlarımız yanımızda olacak. 11 Eylül’de bizler terk edilmiş maden sahalarını ziyaret edeceğiz. 13 Eylül’de Tahir Öngör ve Murat Türkeş hocamızın nöbet alanında söyleşileri olacak. 14,15,16 Eylül’de yazarları ve şairleri ağırlayacağız. 21 Eylül’de karikatüristler nöbet alanında olacak, 22 Eylül’de ressamları ağırlayacağız. 29 Eylül günü Ağı Dağı‘na kestane toplamaya gideceğiz. Hem şirketin başka bir ruhsat alanı Ağı Dağı hem de köylünün geçim kaynağı kestane.

Su ve Vicdan Nöbeti'nden tüm direnenlere selam var

Kaz Dağları'ndan Su ve Vicdan Nöbeti'nden tüm direnenlere selam olsun. #SaldayaDokunma #Salda #munzuradokunma #ODTÜ #direnişbüyüyüor #Cerattepe #MuratDağı #hasankeyf #hasankeyfsularaltındakalmasın #hasankeyfyokolmasın #KazDağlarıHepimizin

Gepostet von Kazdağları Hepimizin am Donnerstag, 5. September 2019

Gün içinde yüzlerce ziyaretçimiz oluyor. Çadırlı konaklamayı sürdüren bir grup ve sabah ilk araçla gelip son araçla şehre dönen bir grup var. Birlikte ziyaretçilerimizi ağırlıyor, etkinlik ve eylemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Şehirde de akşamları Özgürlük Parkı‘nda forum düzenliyoruz. Çanakkale‘nin çevre sorunlarını konuşuyoruz ya da belirli bir tema belirleyip bilgilendirme yapıyoruz.

Şu an nöbet tuttuğumuz sahada kesim yapılmıyor, işçilerin de 45 gün sahada olmayacağını ancak iş güvenliği eğitimi aldıklarını ve maaşlarının ödendiğini öğrendik. Şirket halkın tepkisi en fazla altı ay sürer diyen bir planlama yapmıştı. Nöbeti bırakacağımızı ve çalışmalarına müsaade edeceğimizi düşünüyorlar. Oysa ki biz yaşamı savunuyoruz. Suyumuzu, toprağımızı savunuyoruz. Onlar ormanı terk edene kadar bizler orada olacağız. Bu yaşam bizim ve sağlıklı bir çevrede yaşamak insan için bir hak. Biz de hakkımız olanı savunuyoruz.”

Suç duyurusu yapıldı

Hafta başında altın madeni için verilen ÇED raporunda belirtilenden dört katı fazla ağaç kesilmesine ve bilirkişi raporundaki imza sahteciliğine ilişkin suç duyurusunda bulunuldu. Kirazlı direnişi katılımcıları ayrıca Valiliğe izin ve ruhsat iptali için de başvuracaklarını açıkladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.