DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Sputnik V aşısının Faz 3 sonuçları yayımlandı: Yüzde 91.6 etkili

0

Rusya‘da geliştirilen Sputnik V aşısının, Faz-3 sonuçlarında yüzde 91.6 oranında koruma oranı elde ettiği açıklandı. Saygın tıp dergisi The Lancet‘te hakem incelemesinden geçirildikten sonra yayımlanan sonuçlara göre, aşı yaşlılar üzerinde de yüzde 91.8 oranında koruma elde etti.

The Lancet’te yayımlanan sonuçları öne çıkan ayrıntıları şöyle:

  • Faz-3 deneyleri 19 bin 866 kişi üzerinde yapıldı. Bu kişilerin dörtte birine boş aşı (plasebo) verildi.
  • Moskova‘daki denemelerin başlangıcından bu yana, aşı yapılan gönüllüler arasında semptomatik şekilde Covid-19 yakalanan kişi sayısı 16 oldu. Plasebo alan gönüllülerin ise 62’si Covid-19’a yakalandı. Bu veriye göre, 21 gün arayla iki doz halinde yapılan Sputnik V aşısının koruma oranı yüzde 91.6 olarak hesaplandı. 

Orta ve ağır hastalığı yüzde 100 önlüyor 

  • Aşının Covid-19’un orta şiddette veya ağır geçirilmesine karşı yüzde 100 oranında koruma sağladığı tespit edildi. 
  • Denemelere 60-87 yaş arasında 2 bin 144 kişi de katıldı. Lancet’te yayımlanan metne göre, aşı bu kişiler üzerinde ciddi bir yan etkiye yol açmadı ve yüzde 91.8 oranında başarı sağladı.
  • Dört gönüllünün denemeler sırasında öldüğü ancak ölümlerin aşıyla doğrudan bir bağlantısının tespit edilmediği de belirtildi.

Rusya’da aşı geliştirme çabalarını finanse eden Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu‘na (RFPİ) göre, Sputnik V 16 ülkede tescil edildi. Önümüzdeki günlerde Rus aşısının Bolivya, Kazakistan, Türkmenistan, Filistin, BAE, Paraguay, Macaristan, Ermenistan, Cezayir, Sırp Cumhuriyeti, Venezuela ve İran’da uygulanması bekleniyor  

‘Tüm insanlık için’

Fonun CEO’su Kirill Dmitriyev, “Covid-19 salgınıyla mücadelede harika bir gün” dedi: 

The Lancet tarafından yayınlanan veriler, sadece Sputnik V’nin dünyanın ilk tescil edilen aşısı olduğunu değil, aynı zamanda en iyilerinden biri olduğunu kanıtlıyor. Bağımsız olarak derlenen ve hakemler tarafından incelenen, daha sonra The Lancet’te yayınlanan verilere göre aşı, şiddetli Covid-19’a karşı tam koruma sağlıyor. Sputnik V, yüzde 90’ın üzerinde etkinlik gösteren dünyadaki sadece üç aşıdan biri ancak güvenlik açısından, +2 ile +8 derece arasında saklama gereklilikleri nedeniyle nakliye kolaylığı ve daha uygun fiyat açısından diğer aşıların önünde yer alıyor. Sputnik V, tüm insanlık içindir.”

Sputnik V’in elde ettiği bu sonuçlar, Batı dünyasında da umutla karşılandı. Londra‘daki Imperial College‘dan immunoloji profesörü Danny Altmann, “Koruma oranı, 60 yaş üzerindeki kişiler de dahil, iyi görünüyor. [Covid-19’a karşı] küresel cephaneliğe yeni bir ek yapılması iyi” dedi.

East Anglia Üniversitesi’nden Tıbbi Mikrobiyoloji Profesörü David Livermore ise şunları söyledi: “Şu anda dünya, Covid-19’a karşı sahip olabileceği tüm iyi aşılara ihtiyaç duyuyor. Bunlar etkileyici sonuçlar; Sputnik V, iki mRNA aşısıyla yüzde 90 etkinliğe ulaşan ilk adenovirüs vektör aşısı.” 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.