Manşet

Sosyalist siyasetçi ve yazar Metin Çulhaoğlu vefat etti

0

Türkiye’de sosyalist mücadeleye olan katkılarıyla bilinen Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP) Merkez Komitesi üyesi Metin Çulhaoğlu, geçirdiği kalp krizi sonucu 74 yaşında vefat etti.

Çulhaoğlu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Sosyalist İktidar Partisi‘nin kurucularındandı.

Gelenek dergisi, BirGün, Sol Haber Portalı ve İleri Haber’de yazılar yazan, öğrencilik döneminden bu yana sosyalist mücadelenin içerisinde yer alan ve halen TİP Merkez Komitesi üyeliği yapan Çulhaoğlu’nun marksizm ve sol siyaset üzerine çok sayıda eseri bulunuyor.

Metin Çulhanoğlu’nun vefatının ardından siyasi partiler de başsağlığı mesajları paylaştı.

Türkiye İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada, “Ülkemizde Marksizme birbirinden değerli katkılar sunan, ömrünü devrim ve sosyalizm mücadelesine adamış, hareketimizin fikri öncüsü Metin Çulhaoğlu yoldaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye sosyalist hareketinin ve işçi sınıfının başı sağolsun. Sözümüz devrim olacak!” ifadeleri kullanıldı.

Yeşiller Partisi ise Twitter üzerinden yayınladığı gönderide, “Çok değerli bir fikir ve eylem insanını kaybettik. Başta yoldaşları olmak üzere herkesin başı sağolsun” ifadelerini kullandı.

SOL Parti‘den yapılan açıklamada ise, “Ömrünü sosyalizm mücadelesine adamış Metin Çulhaoğlu’nu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesinin, dostlarının, hepimizin başı sağolsun. Sosyalizm yolunda unutulmayacak!” denildi.

Çulhaoğlu’nun ardından Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) de sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulundu.

Metin Çulhaoğlu kimdir?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ekonomi-İstatistik Bölümü mezunu olan Metin Çulhaoğlu, 1975-1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görev yaptı.

1979 yılında yayımlanmaya başlayan Sosyalist İktidar dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. BirGün gazetesi, Gelenek dergisi ve Sol Haber Portalı’nda yazıları yayımlandı. Çulhaoğlu, son olarak İleri Haber Portalı’nda yazılar yazıyordu.

Sosyalist Türkiye Partisi‘nin kuruluşunda yer alan Çulhaoğlu, 1993 yılında partiden ayrıldı. Birleşik Sosyalist Parti kuruluşunda yer alan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kuruluşunda da çalışmalar yürüten Çulhaoğlu, daha sonra Türkiye Komünist Partisi’ne katıldı. Halkın Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluşunda yer alan Çulhaoğlu, son olarak Türkiye İşçi Partisi Merkez Komistesi Üyesi olarak görev yapıyordu.

Çulhaoğlu’nun Tarih, Türkiye ve Sosyalizm: Bir Mirasın Güncelliği (1988), İdeolojiler Alanı ve Türkiye Örneği (1998) Doğruda Durmanın Felsefesi (2002), Binyıl Eşiğinde Markszim ve Türkiye Solu (2002), Marksist Klasikleri Okuma Kılavuzu (2015), 100. Yılında Ekim Devrimi (2017), Sovyet Deneyinden Siyaset Dersleri (2018), Gençlerle Baş Başa: Sosyalizm (2020) isimli eserleri bulunmaktadır.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.