Doğa MücadelesiEnerjiManşet

Soru önergesi: Akarsuları kurutan HES’ler beton çöplüğüne mi dönüşüyor?

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Ali KenanoğluEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde hidroelektrik santrallerinin (HES) kaçının faal durumda olduğunu ve kullanılmayan HES’lerin kapanma nedenini sordu.

HES’lerin akarsu yollarının değişmesi, yüzey sularının kuruması, canlı türlerinin yok olması gibi ekolojik zararlarına değinen Kenenoğlu, HES’lerin yenilenebilir enerji kapsamından çıkarılması ve güneş, dalga ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji türlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

HES’lerden üretilen elektrik üretimini ve hangilerinin ÇED sürecine dahil olarak inşa edildiğini de soran Kenanoğlu, “Ülkemizin her damla suyunu kurutacak olan HES odaklı tüm projelerden bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

Sular kuruyunca beton çöplüğüne dönüşüyor

2000’li yıların başında  hızla gerekli kanunlar çıkarılarak, hidrolik enerjinin serbest piyasa kurallarına göre değerlendirilmesinin önünün açıldığını kaydeden Kenanoğlu, bu projelerin ‘yenilenebilr enerji’ kapsamına alınarak destek sunulmasının özel sektörü harekete geçirdiğini söyledi:

“HES projelerinin ağaçların kesilmesi, yüzey suyunun doğal akışının bozulmasna, etrafındaki canlı türlerinden kimisinin ölmesine sebep olduğu bilinmektedir. Barajlar dışında yapılan HES’lerin kurulduğu yerlerde akarsu ve doğal kaynak sularının yıllar içerisinde kuruması nedeniyle bu alanların beton çöplüğüne dönüştüğü izlenmektedir.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.