“Dikkat! iyisi mi onlara uzun süre bakmayın, zira orkideler bağımlılık yaratır ve yaşam boyu sürecek bir tutkuyu ateşler. Hele üreme yöntemleri! Hayrete düşeceksiniz…”
Fotoğrafçı Faruk Akbaş, Anadolu gezileri sırasında çektiği orkide fotoğraflarından oluşan albüm kitabını aktüel yazılar ve derlemelerle okuyucuya sunuyor…
Anadolu OrkideleriFaruk AkbaşSay Yayınları2010

Başak’ın Çevre GünlüğüGülsüm CengizSay Yayınları2011
Atmosferdeki aşırı karbon birikimini azaltmanın en etkili yollarından biri, karbonu tutan canlı dokunun, yani ormanların çoğaltılması ve korunmasıdır. İklim değişikliği ve orman ekosistemleri arasında iki yönlü bir ilişki bulunmaktadır. İklim değişikliğinin olumsuz
etkileri orman alanlarına zarar verirken, öte yandan ormanlar karbon yutak alanı oluşturarak iklim değişikliğinin etkilerini azaltırlar. İklim değişikliğinin orman ekosistemleri üzerindeki olası etkileri, ormanların hassaslaşması, orman alanlarının azalması, yayılışlarının değişmesi, biyokütle artımının azalması, ormanlardaki tür kompozisyonlarının değişmesi ve orman yangını olasılığının artmasıdır. Bu etkiler sonucunda sel ve erozyon tehlikesinin artmasının yanı sıra, odun üretimine ve odun dışı orman ürünlerine bağlı ekonominin olumsuz yönde değişmesi beklenmektedir. IPCC 4. Değerlendirme Raporu’nda Akdeniz Bölgesi iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında gösterilmektedir.
İklim değişikliğinin beklenen olumsuz etkileri; su kaynaklarında zayıflama ve azalma, kuraklık, orman yangınları, sıcak dalgalarına bağlı ölümler, ekolojik bozulmalar, erozyon, tarımsal üretkenlikte değişiklikler, vektör kaynaklı hastalıklarda artışlar olarak beklenmektedir.
Seyhan Havzası’nda Orman Ekosistemlerinin ve Ormancılığın İklim
Değişikliği’ne Uyum Sağlaması Projesi, 20.450 km2’lik alana sahip olan Seyhan Havzası’nda iklim değişikliğinden kaynaklanan etkilerin ormancılık uygulamalarına entegre edilmesi amacıyla yürütülmüştür.
Bu proje Türkiye’de iklim değişikliğinin orman ekosistemlerinin
dağılımında ne gibi değişikliklere neden olabileceğini ortaya koyan ilk
çalışmalarından biri olmuştur.
Bu kitap da, beklenen değişiklikler doğrultusunda ormancılık uygulamalarını tekrar gözden geçirmemizi sağlayan bir öneri paketi şeklindedir. Bu doğrultuda diğer Orman Bölge Müdürlükleri ve OGM’ de bundan yararlanarak örnek çalışmalar gerçekleştirebilirler
İklim Değişikliği ve Ormancılık: Modellerden Uygulamaya
Adana Orman Bölge Müdürlüğü için Uyum Önerileri
Doğa Koruma Merkezi, Ankara, Türkiye
2012
Erişim: images.dkm.org.tr/2011/12/27/iklim-degisikligi-ve-ormancilik.pdf