Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

ODTÜ’nÜn Kuşları

 

odtü

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde 20 yıldır gerçekleştirilen kuş araştırmaları sonucunda tespit edilen 231 kuş türünün renkli fotoğraflarından oluşan “ODTÜ’nün Kuşları Kitabı” basıldı.

315 sayfadan oluşan kitapta ODTÜ’de görülen kuşlar dışında “Kuş gözlemciliğine yeni başlayacak olanlar için temel bilgiler, ODTÜ’nün tarihi, doğası ve bunlara yönelik tehditleri ve önerileri içeren bölümler de bulunuyor.

Kitabın ülkemizdeki doğa gözlemciliğinin yaygınlaşmasında ve Ankara’nın son bakir alanlarından biri olan ODTÜ Arazisinin korunmasında katkıları olmasını umuyoruz.

 

ODTÜ’nün Kuşları

Kasım Kırlangıç&Soner Oruç

2014

http://odtununkuslari.wordpress.com/

 

 

Hayvan Hakları ve Veganizm

Vegan

“Uçabilen, yürüyebilen, yüzebilen, sürünerek ilerleyebilen bir varlığın engellenmesi, kelimenin tam anlamıyla o varlığın köleleştirilmesidir. Düşüncenin hapsedilmesi nasıl kabul edilemez ise, fiziksel olarak hapsedilmek yani kölelik de kabul edilemez. Acaba kuşları kafese koyup satanlar ve onları satın alanlar, özgürlük denilince, bunun yalnızca insan türünü kapsadığını mı farz ediyor? Öyle olmasa, 21. yüzyılda hala en utanç verici haliyle sürdürülen hayvan köleliği nasıl açıklanabilir?

İşte bu nokta, insanın hayvana bakış açısındaki sorunların başladığı yer. Hayvancılık endüstrisinin bugün ulaştığı kitlesel üretim düzeyi, ancak toplu katliam ve soykırım kavramları ile açıklanabilir. Fakat bilim ve teknoloji, ironik bir şekilde, bir yandan geliştirdiği yeni makinalarla bu katliamın boyutunu artırırken, bir yandan da araştırmalar aracılığıyla hayvanlara yapılan zulmün boyutlarını da ortaya koyuyor. Belki saat başına yok edilip sucuk haline getirilen hayvan sayısı artıyor ama sığırın sucuğa dönüşürken çektiği acıla da kuşku götürmeyecek şekilde kanıtlanıyor.

(…)

Ancak hayvan özgürlüğünü hedef alan veganizm felsefesi, türcü anlayışı reddederek konuyu ekolojik çerçeve ile sınırlamadan hayatın tümüne uygulayan, temel olarak hayvanı metalaştırmayı ve sömürüyü reddeden, yaşam hakkına saygılı, devrimci ve etik bir bakış açısına sahip olmalıdır. Böyle bir felsefeye sahip olan hareketin hedefi, hayvanların çiftliklerdeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi değildir; o çiftliklerde hayvanların esir edilip sonra da katledilmesinin engellenmesidir. Konunun kapsamlı hukuki, politik, toplumsal, ekonomik yönleri vardır; ama bana sorarsanız asıl mesele vicdanidir. Temel soru da şudur: Hayvan köleliğine karşı mısın, değil misin? Böyle bir sorunun yanıtı, içinde ”ama”lar bulunmayan, kesin bir yanıt olmalıdır; çünkü aksi halde, bunun anlamı köleliğe bir şekilde haklılık kazandırmak olur.”

Hayvan Hakları ve Veganizm

Kamil Savaş

Kült Neşriyat

 2013

 

Tohumun Rüyası

Tohum
Tohum yaşamın kaynağıdır. Bir tohumun filizlenip topraktan başını uzatmasını ve zamanla büyümesini izleyen çocuk, yaşamdaki en büyük mucizeye tanıklık eder. “Tohumun Rüyası”, bu mucizeyi şiirsel bir dil ve görsellerle bir anlatıyor. (Tanıtım Bülteninden)

Tohumun Rüyası

Nalan Özdemir Eren

Sarıgaga

2014

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.