Cop18’den müjdeli haber. Türkiye bir kez daha “Günün Fosili” seçildi

Katar'ın başkenti Doha'da dün başlayan ve 7 Aralık'ta sona erecek olan Birleşmiş Milletler 18. Taraflar Konferansı'nın ikinci gününde Türkiye'ye muhteşem bir ödül verildi. İlk defa 1999 Bonn görüşmelerinde Almanya STK Forumu tarafından verilen ve o zamandan bu yana Uluslarası İklim Eylem Ağı (Climate Action Network-International) tarafından verilen "Günün Fosili" ödülünde bugün Türkiye birinci seçildi.

Katar’ın başkenti Doha’da dün başlayan ve 7 Aralık’ta sona erecek olan Birleşmiş Milletler 18. Taraflar Konferansı’nın ikinci gününde, akşam saatlerinde, Türkiye’ye muhteşem bir ödül verildi.

İlk defa 1999 Bonn görüşmelerinde Almanya STK Forumu tarafından verilen ve o zamandan bu yana Uluslarası İklim Eylem Ağı (Climate Action Network-International) tarafından verilen “Günün Fosili” ödülünde bugün Türkiye birinci seçildi.

“Günün Fosili” ödülü, iklime en büyük zararı veren ve BM İklim Müzakereleri’ni en fazla tıkayan, sorumluluk almaktan en fazla kaçan ülkelere verilen “sarkastik” bir ödül. Diğer bir deyişle, iklimi mahveden ülkelere verilen mizahi bir uyarı.

CAN-International tarafından yapılan basın açıklamasında “Türkiye’nin Kömürle Olan Sevdası Gerçek bir Fosil” denildi. Açıklamada Türkiye’nin dünyada kömüre en fazla yatırım yapan 4. ülke olduğuna dikkat çekiliyor ve 1990-2010 yılları arasında Türkiye’nin dünyanın en fazla nispi seragazı salım artışı yaşayan ülke olduğu hatırlatılıyor. Bütün bunların yanısıra, AKP hükümeti tarafından 2012’nin “kömür yılı” ilan edilmesinin üzerine Türkiye’nin bir de iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası fonlardan daha fazla talep ediyor olması karşısında tüm iklim aktivistlerinin şaşkın olduğu gözüküyor. Durumun saçmalığının bunla kalmadığını belirten CAN-International, Türkiye’nin Kyoto Sözleşmesi’nin ilk periyodunda hiçbir vaatte bulunmadığını, üstüne üstlük ikinci periyotta da hiçbir vaatte bulunmayacağını açıkladığını belirtiyor.

Bazı uzmanlar ise Türkiye’ye sırf bu konudaki “açıksözlülüğü” için bile ödül verilebileceğini belirtiyor.

 

(Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR