DünyaManşet

[Son Dakika] Kiev’de gösteriler şiddetli çatışmalara dönüştü: En az 13 ölü

0

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hükümet karşıtı protestolarda şiddet yükselirken bugün çatışmalarda ölenlerin sayısının 13’e yükseldiği bildiriliyor.

Hükümet karşıtı göstericilere dağılmaları için verdiği süre akşam saatlerinde dolan polisin protestocuların kampına tazyikli su, ses bombaları ve plastik ve gerçek mermilerle baskın düzenlemesinin ardından son haftalardaki en şiddetli çatışmalar başladı. Polise taşla karşılık veren binlerce gösterici parlamentoya yürümekte ısrar ediyor.

ukraine_protest

BBC tarafından gece saatlerinde ölü sayısının 13’e yükseldiği ve ölenlerden 6’sının polisler olduğu bildirildi.

Ukrayna’da muhalefet, 2004’teki anayasal düzene dönülerek Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç‘in yetkilerinin kısıtlanmasını istiyor.

Bu arada, Avrupa Birliği dış politika temsilcisi Catherine Ashton, şiddetin tırmanmasından “derin endişe duyduğunu belirterek, politikacılara “sorunların köküne inme” çağrısı yaptı.

Rusya ise şiddetin artmasından “Batılı politikacılar” ile “Avrupa kurumlarını” sorumlu tutuyor. Moskova hükümeti, “radikal güçlerin saldırgan eylemlerine” göz yumulduğunu savunuyor.

Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç’in Kasım ayında AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddetmesi, gösterilerin fitilini ateşlemişti.

Haftalar süren olayların ardından göstericilerin işgal ettikleri devlet binalarını boşaltması ve hükümetin eylemcilere af ilan etmesiyle Kiev sokakları sakinleşmeye başlamıştı. Buna rağmen, Yanukoviç’in istifasını isteyen protestocuların kurduğu kamplar olduğu gibi duruyor.

Bugün Parlamento’ya yürümek isteyen muhalifler, önlerine çıkan polise kaldırım taşları ve sis bombaları attı. Polis ise ses bombaları ve plastik mermilerle karşılık verdi. Bir grup gösterici de, Yanukoviç’in lideri olduğu Bölgeler Partisi merkezine saldırdı. Polis, binayı tahrip eden göstericileri dışarı çıkardı. Olay sırasında bir parti çalışanının öldüğü anlaşıldı. Ayrıca, parlamentoya yakın bir binanın içinde ve sokak ortasında cesetler bulundu.

Haberi hazırladığımız sırada göstericiler Kiev’in alevler yükelen ve patlama sesleri duyulan merkezinde toplanmaya devam ediyordu.

(BBC, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.